Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

(Ne)vycházíte se svou tchyní?

(Ne)vycházíte se svou tchyní?
Tchyně (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Nejen muži mají s tchyněmi občas potíže. Nedávno jsem ve vlaku zaslechla slečnu, která vyprávěla o své tchyni. Vychvalovala ji, jak je skvělá a jak s ní má lepší vztah než s vlastní matkou. Ovšem každý si v matce svého miláčka nenajde takovou spřízněnou duši. Naše čtenářky o tom povyprávěly své.

Nekomunikuje s vámi

Sedíte společně v obýváku a neprohodí s vámi ani slovo? Nejste v tom sama. ,,Už jsem si zvykla, že se se mnou přítelova matka nebaví. Po tom, co odbyde otázku na téma práce nebo škola, naše konverzace končí. Nevzpomínám si, že by se mě někdy zeptala přímo, jestli si dám třeba čaj. Vždy se ptá přítele, zda si dáme něco k pití, i když on má hrnek na stole.“ Takhle popisuje svou tchyni čtenářka Radka. Pokud chcete váš vztah nějak zlepšit, snažte se, aby viděla, že vy o vzájemnou konverzaci máte zájem. Podaří-li se vám zapříst s ní rozhovor, můžete si gratulovat. V opačném případě se pokuste tento problém hodit za hlavu. Vy jste udičku nadhodila, ale ona viditelně dává najevo, že o žádné povídání s vámi nestojí. Raději svou energii soustřeďte na přítele a ostatní členy rodiny.

Nebo jste na ostří nože?
Nebo jste na ostří nože?

Upřednostňuje druhé dítě

Váš přítel má sourozence a matka ho neustále upřednostňuje? Ani to není žádný výjimečný případ. S podobným problémem se nám svěřila Mirka. „S manželem jsme svoji šest let. Od samého začátku pozoruji, že jeho matka soustřeďuje většinu své pozornosti na jeho sestru a nás odstrkuje. Projevilo se to i na vnoučatech. Nemůžu říct, že by naše děti neměla ráda, ale u švagrové tráví spoustu času. U nás, když už se objeví, hned zase mizí. Za tu chvíli nám však stihne osvětlit všechny slasti i strasti své milované dcery. Já sama bych to neřešila, ale co mám odpovědět dětem, když se ptají, proč babička už jela domů a proč si s nimi nepovídala?“

Dělá vám naschvály

Naplánujete si výlet, ale ona nutně potřebuje auto, kterým jste chtěli jet? Nikdy vás nenechá o samotě? Změní svoje plány a vám o tom nedá ani vědět? I tak umí maminky nadzvednout mandle. „Přítelova rodina má jen jedno auto, o které se občas svádí boje. Přítel, když si chce auto půjčit, se snaží vždy se zbytkem rodiny domluvit. Ale to neplatí o jeho mamince. Ta, když se rozhodne, že někam pojede, tak si bez ohledů na nás auto vezme klidně na celý den. Nám pak udělá čáru přes rozpočet. Nikdy nám nezavolá. Když se jí na to pak ptáme, ani neodpoví.“ Takhle bojuje se svou tchyní čtenářka Alice. A její rada pro ostatní čtenáře? Nikdy se kvůli tomu s přítelemnehádat. On za svou matku nemůže, a pokud vidíte snahu alespoň z jeho strany, raději to hlouběji neřešte.

Ne každý vztah s tchyní je ideální.
Ne každý vztah s tchyní je ideální.

Je přehnaně starostlivá

Naproti nezájmu stojí přehnaná starostlivost, která se také může stát problémem. ,,Maminka mého bývalého přítele mě brala jako vlastní dceru. Pečovala o nás  víc, než je zdrávo, a snažila se nám zorganizovat život. Jen jsem se u nich v pátek odpoledne objevila, hned mi připravovala peřiny s tím, že oni pojedou na chatu, abychom měli s přítelem celý byt pro sebe. Neříkám, že to někdy nepřišlo vhod, ale mívala jsem svoje plány, které jsem rozhodně rušit nechtěla. Často nám tedy život komplikovala,‘‘ říká Šárka a dodává, že se tento vztah rozpadl. Nemůže prý obvinit jen přítelovu maminku, ale nezapírá, že i ona na ukončení vztahu měla určitý podíl.

Nedovolte nikomu, aby váš vztah zničil.
Nedovolte nikomu, aby váš vztah zničil.

Jediná univerzální a zároveň nejúčinnější rada zní – nevšímejte si jí. Ať už je prostě taková, nebo se vám snaží dávat najevo, že vás nemá ráda, hoďte ji za hlavu. Pro vás je partner na prvním místě, a pokud vám dává najevo, že ho nezajímá, co si matka myslí, je to to nejlepší, co pro vás může udělat. Nevyvolávejte zbytečné hádky. Je jasné, že on vám přímo nenaservíruje, že vás jeho matka nesnáší, pořád je to jeho nejbližší rodina.

AUTOR: Marie Michaleová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma