Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nakopněte imunitu pomocí bylinek a využijte je i v kuchyni a koupelně

Nakopněte imunitu pomocí bylinek a využijte je i v kuchyni a koupelně
zdroj: Studio Light and Shade / Shutterstock.com

Nakopněte svou imunitu a nedovolte, aby došlo k jejímu oslabení. Spolehněte se na pomoc přírody a využijte věhlasnou sílu bylinek. O jejich existenci věděly již báby kořenářky. Nechte se jimi inspirovat a poznejte moc bylinek. Většinu z nich najdete venku na louce a stačí je pouze utrhnout a využít. Kromě přípravy čajů a odvarů je využijete také při péči o pleť. Které bylinky byste rozhodně měli vyzkoušet?

Blahodárné bylinky kolem nás

Již z názvu je zcela jasné, k čemu bylinky slouží. Díky obsahu zdraví prospěšných látek se využívají k léčbě neduhů. V minulosti se ze všech rostlin, co se v Česku nacházejí, využívalo přibližně 800 druhů k přírodní léčbě, dnes ovšem používáme pouze 200. Toužíte-li se vrátit ke kořenům, důvěřujte síle přírody a využívejte chytře rostlinné bohatství, které máte k dispozici a na dosah ruky.

Mocné bylinky, které najdete na louce a neměli byste je minout bez povšimnutí

Přehled zdraví prospěšných bylinek, které u nás rostou hojně a jsou oblíbené nejen mezi bylinkáři, by nebyl kompletní například bez:

  • kopřivy,
  • heřmánku,
  • měsíčku,
  • šípku,
  • borůvky.

Jak blahodárné bylinky zařadit do své každodenní rutiny 

Sběr bylinek s příznivými účinky pro zdraví je snadný, ale víte, jak je správně využít, abyste z nich získali co nejvíce prospěšných látek? 

Kopřiva se dá připravovat jako špenát nebo čaj a požívat vnitřně. Při vnějším kontaktu s pletí má osvěžující účinky a odvar z kopřivy je prospěšný pro vlasy. 

Heřmánek je výborným společníkem pro citlivou pleť a heřmánkový čaj má také zklidňující účinky. Dá se využít i jako slabá dezinfekce např. při zánětu zubu. 

Měsíček je nejen krásnou květinou, která se bude vyjímat ve váze, ale jeho květy jsou jedlé a hodí se jako dekorační prvek při slavnostních příležitostech. Už naše babičky si oblíbily měsíčkové masti, které jsou univerzálním mazáním pro krásu i zdraví.

Pokud měsíček využijete ve formě tinktur a krémů, bude vaši pleť hýčkat a rozmazlovat. Až vás někdo pošle k šípku, využijte toho a šípky si nasbírejte. Šípková marmeláda je totiž lahodná, ale zamilujete si také šípkové krémy, které zklidňují a využívají se také při péči o jizvy. Šťáva a čaj z šípku jsou skvělé na imunitu, šípek obsahuje velké množství vitamínu C.

Borůvky jsou lahodné, ale také prospěšné pro vaši pleť. Mají totiž regenerační účinky a borůvkové krémy navíc i nádherně voní. Sušené borůvky navíc využijete při střevních potížích.

Podpora imunity z přírody

V chladnějších obdobích roku toužíme po tom, abychom byli v teple a zdraví. K tomu skvěle poslouží bylinky na imunitu. Které to jsou? Spolehněte se na účinné trio, které tvoří:

  • rakytník,
  • echinacea,
  • zázvor.

Připravte si z těchto rostlin čaj a pomalými doušky jej upíjejte. Nechcete-li si čaj připravovat sami, zakupte si již hotové bylinné směsi. Je užitečné vědět, že rakytník je plný vitamínů, minerálů a antioxidantů. S pomocí rakytníku zaženete nemoci i stres a zlepšíte svou paměť. Echinacea podpoří vaši imunitu a ochrání vás před chřipkami i nachlazeními. Zázvor podporuje imunitní systém, ale také ten kardiovaskulární.

Kombinace bylinek, co vaši imunitu nakopnou

Některé bylinky společně vytváří hotové zdraví prospěšné koktejly, co vás opravdu nakopnou. Vyzkoušejte některé z následujících kombinací a uvidíte, že vás postaví na nohy.

  • Rakytník a šípek,
  • mateřídouška a meduňka,
  • kopřiva a kozinec.

Rakytník a šípek jsou vitamínovou bombou. Rakytník, jak již bylo zmíněno, je plný antioxidantů, ale i minerálů a vitamínů, šípek je nadupaný vitamínem C. Mateřídouška a meduňka se postarají o harmonii a také účinně pomáhají při kašli. Kopřiva a kozinec spolu vytvářejí účinnou prevenci proti virům a posilují imunitu.

Nakopněte svůj imunitní systém pomocí rostlin, které najdete přímo na louce nebo si je můžete zakoupit v prodejnách s bylinkami a zdravou výživou. Pokud vás bylinkářství a vytváření vlastních směsí nebaví, můžete si je zakoupit již namíchané v lékárně.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma