Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Na akné mohou vyzrát i ženy kolem třicítky (1. část)

Na akné mohou vyzrát i ženy kolem třicítky (1. část)
zdroj: tisková zpráva

Akné se netýká pouze 85 % mladých slečen v pubertě, ale i žen starších.

Muže i ženy nejčastěji postihuje akné v oblasti obličeje, dekoltu, ramen a horní poloviny zad. Výsledný klinický obraz závisí na převažujících projevech. Na kůži se tvoří uzavřené nebo otevřené komedony, červené pupínky a hnisavé neštovičky, nebo bolestivé hrboly červené až fialové barvy se sklonem k vytváření jizev. I relativně mírné projevy však mohou mít velmi negativní vliv na psychiku pacienta a proto je třeba terapii zahájit časně a komplexně.

Za vše mohou androgeny?

Kožní struktury, které jsou při akné postiženy, se nazývají pilosebaceózní jednotky (vlasové nebo chlupové folikuly a přídatné mazové žlázy). Při formování klinického nálezu se uplatňují různé patofyziologické procesy. Rohovějící buňky mohou zrychlenou a intenzivní produkcí ucpávat vývody ústící v pleti. Velkou roli v tvorbě akné hrají také mužské pohlavní hormony androgeny, které jsou za normálních okolností i u žen nezbytné pro správnou funkci řady orgánů a tkání. Na vzniku akné má svůj podíl hladina volných androgenů, která se zvyšuje díky jejich vlastní produkci i díky periferní přeměně jiných hormonů. Androgeny mají také za následek zesílenou aktivitu mazových žláz, které vyvolávají mazotok. Produkci kožního mazu dále ovlivňují hormony hypofýzy, štítné žlázy
a glukokortikoidy, přičemž množství vytvářeného kožního mazu je individuálně rozdílné a důležitou roli hraje také genetická predispozice.

Dynamický proces průběhu akné

Vznik a vývoj projevů u akné je dynamickým procesem, kde se jednotlivé děje prolínají – zpočátku mohou být příčinou, později následkem, který je ale spouštěcím faktorem pro další zhoršující momenty ve vývoji choroby. Za prvotní problém je považován vznik blokády vývodu mazové žlázy rohovinou. Současná zvýšená tvorba kožního mazu vede ke vzniku komedonů. Další komplikací je navazující zánět, vyvolaný jednak mechanickým drážděním, dále pak chemickými pochody, které v uzavřeném prostoru vývodu mazové žlázy probíhají. Další následné zhoršení vyvolává přítomnost bakterií.

(pokračování)

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma