Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Mýty o inkontinenci, kterým nevěřte

Mýty o inkontinenci, kterým nevěřte
zdroj: Tisková zpráva

Únik moči je velmi nepříjemnou potíží a diskuse o něm tak často bývá smetena ze stolu. Seznamte se se čtyřmi největšími mýty, které ve společnosti kolem inkontinence panují, a zkvalitněte svůj každodenní život.

Ačkoli inkontinence v České republice trápí více než 35 % žen, téma nechtěného úniku moči zůstává z hlediska společenských debat povětšinou naprostým tabu. Díky tomu vzniká mnoho nedorozumění a nepochopení, co inkontinence vlastně je a jak se s tímto problémem vypořádat. Představíme vám ty nejklasičtější mýty, které se ohledně úniku moči objevují.

Mýtus číslo 1: Inkontinence vzniká následkem stáří
Při debatách častokrát uslyšíte, že inkontinence zkrátka patří ke stárnutí. To je ovšem velký omyl. K inkontinenci dochází degradací některých orgánů a úbytkem hormonů v těle, nicméně ji mohou vyvolat například i změny v nervovém systému či různá další onemocnění. Tento problém je často spojen s těhotenstvím a porodem, během kterého je pánevní dno vystaveno silnému náporu a po němž se někdy nevrátí do původního stavu.

Mýtus číslo 2: Úniku moči nelze předcházet
Úniku moči lze naopak velmi dobře předcházet. Mezi nejúčinnější techniky patří posilování pánevního dna, ale také pravidelná fyzická aktivita, správné hygienické návyky a vyvážený životní styl. Pánevní dno může významně oslabovat například chronický kašel nebo záněty močových cest. Vyvarujte se především kouření a nadměrné konzumace kávy či dalších kofeinových nápojů, které mohou močový měchýř pěkně potrápit.

Mýtus číslo 3: Vložky jako vložky
Menstruační vložky jsou uzpůsobeny k naprosto jinému použití a nedovedou pojmout tolik tekutiny, kolik by bylo záhodno. Nejenže mají malou absorpční schopnost, ale navíc nepohlcují pachy, a při jejich používání vás tak mohou čekat nepříjemné situace. Nestyďte se požádat o radu svého praktického lékaře, který vám vysvětlí, jaké inkontinenční vložky používat a jaké další pomůcky vám s tímto problémem mohou pomoci.

Mýtus číslo 4: Omezením pitného režimu lze předejít nechtěnému úniku moči
Ačkoli se to může zdát neuvěřitelné, pravidelný přísun tekutin naopak patří mezi nezbytná opatření pro prevenci i léčbu nechtěného úniku moči. Pokud pijete málo, moč je příliš koncentrovaná a dráždí močový měchýř. Dostatečný pitný režim jej neustále pročišťuje a pomáhá tak předcházet mimo jiné nebezpečným zánětlivým onemocněním.

Největším mýtem je však fakt, že by se o inkontinenci nemělo mluvit. Poraďte se s odborníky a dalšími ženami, které únik moči trápí.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma