Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Moderní léčba rakoviny pro více pacientů?

Moderní léčba rakoviny pro více pacientů?
zdroj: tisková zpráva

V Německu či ve Francii se rakovina léčí modernějšími formami chemoterapie. Její dopady na kvalitu života jsou výrazně nižší, než bylo dříve zvykem.

V České republice se k modernímu léku na rakovinu prsu dostalo před dvěma lety šest tisíc pacientek, v roce 2009 jich mohlo být dokonce 11 tisíc. Ale nebylo. Důvodem jsou zbytečné průtahy, které nepustí na trh moderní léky, které snižují náklady na léčbu. 

Onkologická léčba je velmi nákladná a je dostupná pouze omezenému počtu pacientů. Neodkladným vstupem cenově výhodnějších léků  se okamžitě snižují i výdaje na léčení, a moderní  terapie je tak ihned dostupná významně většímu počtu nemocných, kteří doposud neměli z důvodů finančních omezení k takové léčbě přístup. 

Právě proto se s nadějemi čeká na příchod nových léků, které jsou konkurencí stávajícím. Jelikož se dostanou na trh později, až po vypršení patentové ochrany původních léků, jejich cena je nižší. Čím dříve se tedy dostanou do lékáren a nemocnic, tím více pacientek může být léčeno nejmodernější léčbou,“ říká výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Emil Zörner. 

V Německu, Francii a dalších vyspělých státech to jde, v Česku ne. „Nejmodernější formou léčby rakoviny prsu mohlo být v roce 2009 proléčeno za stejných nákladů 11 tisíc pacientek, tedy o 82 % více než v roce předchozím. Nebylo. Moderní cenově dostupné léky se na český trh prostě včas nedostaly. I když mohly být k dispozici už v roce 2008, přebujelý a složitý systém stanovení cen a úhrad jim umožnil vstup až v září 2009,“ upozorňuje Emil Zörner. 

Cena léčby se díky novému přípravku snížila o 45 %. Díky tomu se k léčbě dostaly pacientky, které by měly jinak smůlu. „Na tento problém jsme několikrát upozorňovali také ministerstvo zdravotnictví. To příliš chápavě nereagovalo – má totiž výhodu, pacientky si neuvědomují, že je současný systém stanovení cen a úhrad léčiv jdoucí na trh poškozuje. A bez tlaku pacientů, voličů, politici ani úředníci reagovat nebudou,“ doplňuje Zörner.  Jelikož je léčba rakoviny drahá, vstup každého dalšího přípravku poté, co vypršela patentová ochrana předchozího, dává šanci na nejmodernější léčbu dalším pacientům. Kvůli systému, který v České republice ministerští úředníci podporují, je otázkou času, než budou poškozeni další pacienti. A nebudou o tom navíc ani vědět. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma