Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Matky samoživitelky jsou ohroženy chudobou i znevýhodněním na trhu práce. Jejich počet navíc každým rokem roste

Matky samoživitelky jsou ohroženy chudobou i znevýhodněním na trhu práce. Jejich počet navíc každým rokem roste
zdroj: tisková zpráva

Matek samoživitelek v České republice stále přibývá. Počet neúplných rodin u nás v současné době atakuje hranici 200 tisíc. O nezaopatřené děti se přitom v 90 % starají matky. Ženy, které samy odpovídají za vedení domácnosti, jsou často ohroženy chudobou a zadlužují se. Trend potvrzují i organizace, jež rodinám v nouzi pomáhají. SOS dětské vesničky registrují mezi svými klienty až 70 % samoživitelů.

Počet neúplných rodin, kde je chod domácnosti plně závislý na příjmu jen jednoho z rodičů, roste každým rokem o několik tisíc. Zatímco v roce 2013 tak u nás bylo dle informací Českého statistického úřadu zhruba 165 tisíc neúplných rodin, v roce 2015 jich bylo o deset tisíc více. „Samoživitelé tvoří většinu klientů naší sociálně-aktivizační služby SOS Kompas. Nejvíce, až 80 %, jich registrujeme na Prostějovsku,“ potvrzuje trend Jana Pěchová z SOS dětských vesniček, které nabízejí preventivní péči terénních sociálních pracovníků rodinám ohroženým odebráním dítěte. Nejčastěji se podle ní rodiny potýkají s dluhy, problematickým bydlením, neschopností komunikovat s potřebnými institucemi a často i s konflikty s bývalým partnerem a dětmi.

69949 lores zdroj: tisková zpráva

Matky, které pečují o dítě v neúplné rodině, jsou podle odborníků ohroženy chudobou, materiální deprivací i sociálním vyloučením. Také se často zadlužují a jejich průměrný dluh činí více než 25 tisíc korun. „Pokud žena založí rodinu, má často omezené možnosti na trhu práce a v případě, že je její příjem pro domácnost stěžejní, se může dostat do vážných potíží,“ vysvětluje Pěchová.

Právě znevýhodňování žen na trhu práce je přitom podle odborníků dlouhodobým problémem. Medián mezd je totiž u žen zhruba o pětinu nižší než u mužů. Ženy také tvoří nadpoloviční podíl nezaměstnaných, a to i přesto, že často mají vyšší vzdělání než mužští uchazeči o zaměstnání.

Služba SOS Kompas loni pomohla 255 rodinám a 875 dětem.

Střediska SOS Kompas poskytují preventivní péči terénních sociálních pracovníků ohroženým dětem a rodinám. Cílem péče je stabilizovat rodinu, která se nachází ve složité sociální či materiální situaci, a předejít tak odebrání dítěte. S rodinou se pracuje přímo v jejím přirozeném prostředí, kde se rodina cítí bezpečně, nejlépe u ní doma. Poskytování preventivní péče sociálně či materiálně hendikepovaným dětem v jejich biologických rodinách je ze strany státu podporováno méně než pobytová péče.

Podpořte ohrožené děti

003_buton_ohrozene_deti zdroj: tisková zpráva

www.sos-vesnicky.cz

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma