Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Máte problémy s pletí? Pomůže aloe vera!

Máte problémy s pletí? Pomůže aloe vera!
Aloe Vera | zdroj: tisková zpráva

Mnoho lidí má aloe doma na okrasu a netuší, jaký si doma pěstují poklad. Její účinky jsou blahodárné jak pro pokožku, tak pro tělo samotné.

Tato pichlavá, celkem nezajímavě vyhlížející rostlina je pro své blahodárné účinky používána již celá staletí. Čím je starší, tím je také lepší. Hydratuje a urychluje hojení. Nejcennější materiál se nachází uvnitř rostliny, v tlustých dužnatých listech. Uvnitř se nachází čirá tekutina připomínající gel. Tento gel obsahuje různé minerální látky (vápník, hořčík, zinek, draslík, sodík a další) nebo také vitaminy (A, C a některé typy B) a nejvíce prospívá v syrovém stavu. Domácí použití je jednoduché. Stačí listy vymačkat nebo klasicky odšťavnit.

Aloe vera může být vaším pomocníkem na cestě za bezchybnou pletí.
Aloe vera může být vaším pomocníkem na cestě za bezchybnou pletí.

Na první pomoc aloe vera? ANO!

Drobné popáleniny, štípance od hmyzu nebo odřený loket. Všechny tyto problémy vyřeší aloe vera. Postup je snadný: listy oloupeme a zbavíme ostnatých částí, nakrájíme na plátky a přiložíme na postižená místa.

Kožní problémy

Aloe vera pomáhá také na ekzémy a kožní záněty. Její čirý gel působí protizánětlivě, antibioticky a účinkuje také proti plísním. Výborně si poradí také s akné, afty či opary. Někteří odborníci tvrdí, že je vhodná i pro lidi, kteří trpí vypadáváním vlasů. Jiní odborníci tuto rostlinku vychvalují jako výborný lék na sluncem spálenou pokožku. Její gel totiž kromě léčivých účinků také chladí.

Možná si i vy doma pěstujete tuto rostlinku, aniž víte o jejích blahodárných účincích.
Možná si i vy doma pěstujete tuto rostlinku, aniž víte o jejích blahodárných účincích.

Vnitřní užití

Šťáva z aloe vera má pozitivní účinky, pokud máte problémy se zažíváním nebo vylučováním(nadýmání, pocity těžkosti). Aloe detoxikuje organismus, u diabetiků snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při léčbě kloubních onemocnění a funguje jako prevence proti různým nemocím.

Nežádoucí účinky

Vnitřní užití aloe se nedoporučuje těhotným ženám, při menstruaci nebo při těžších ledvinových obtížích.

Některé druhy aloe vera jsou pouze okrasné.
Některé druhy aloe vera jsou pouze okrasné.

Pokud se chystáte koupit pravou aloe vera, dejte si pozor. Některé druhy aloe jsou pouzeokrasné. Léčivé jsou pouze tyto druhy: aloe vera, aloe arborescens a aloe ferox. Pokud tedy půjdete do květinářství, určitě se nejdříve zeptejte, který druh vlastně kupujete.

AUTOR: Vendula Pospíšilová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma