Makadamové ořechy - nesmírně zdravé a chutné pokušení!
Makadamový ořech patří k nepříliš rozšířeným ořechům na českém trhu. Někteří o něm neslyšeli a ti, kteří ho znají, tak si ho zpravidla pamatují kvůli jeho bezkonkurenčně nejvyšší ceně mezi ořechovými plody. Proč si ho ale pamatovat z jiného důvodu?
Queenslandský ořech, jak se mu také říká podle místa jeho australského původu, je opravdovou lahůdkou. Z Austrálie se jeho pěstování rozšířilo nejprve na Hawajské ostrovy a v současnosti se pěstuje po celém světě.
Ořechy poznáme podle jejich extrémně tvrdé skořápky. Rozlousknout je vyžaduje opravdu velkou sílu i v louskáčku na ořechy. Existuje jich široká druhová škála, ale pouze dva druhy jsou jedlé - Macadamia integrifolia nebo Macadamia tetraphylla.
Proč jsou zdravé?
Ořechy jsou velmi zdravé díky vysokému obsahu mononenasycených mastných kyselin. Proto snižují riziko onemocnění srdce. Dále jsou také zdrojem manganu, vitaminu B i antioxidantů. Díky aminokyselinám jsou přínosné k růstu svalů a podporují imunitu.
Sehnat je můžete syrové, pražené, solené či ve skořápce. Jejich nezaměnitelná výrazná chuť stojí určitě za vyzkoušení!
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,270 | 25,390 |
USD | 23,940 | 24,120 |