Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Lněný olej pro zdravou kůži, srdce a cévy

Lněný olej pro zdravou kůži, srdce a cévy
zdroj: tisková zpráva

Lněný olej je vynikající zdroj pro tělo nezbytných esenciálních mastných kyselin. Poskytuje omega 3, 6 a 9 kyseliny v optimálním poměru. Má pro lidský organismus mnohé blahodárné zdravotní účinky. Lněný olej je též nejlepším zdrojem důležitých mastných kyselin pro vegetariány a vegany.

Omega 3 : Omega 6 : Omega 9 = 3,5 : 1: 1

57% Omega 3 mastných kyselin (alfa-linoleová kyselina - ALA)
16% Omega 6 mastných kyselin (linolová kyselina)
18% Omega 9 mastných kyselin

ZDRAVOTNÍ ÚČINKY LNĚNÉHO OLEJE:

Podpora mozkové činnosti
Alfa-linoleová kyselina (ALA) je hlavní zdroj omega 3 mastné kyseliny DHA (Docosahexaenová kyselina), která je hlavní složkou mozku. Studie prokázaly, že deficit ALA může vést k nižší tvorbě DHA. Nízká hladina DHA může být rizikovým faktorem předčasné senility a snížených poznávacích funkcí. Jelikož enzym, který přeměňuje ALA na DHA ubývá s věkem, nemusí být v tomto případě vždy lněný olej účinný. DHA z mořských řas a ryb poskytuje alternativu. Lněný olej je zdrojem též kyseliny linolové, prékurzoru arachidonové kyseliny, další hlavní strukturální mastné kyseliny mozku.

Zdravá kůže
Nedostatek esenciálních mastných kyselin je běžný při různých kožních potížích včetně ekzémů. Nezbytné tuky přispívají ke zdraví kůže a zajišťují rovnováhu mezi zánětlivými a protizánětlivými prostaglandiny.

Snižování hladiny cholesterolu
Nespočet studií prokázal účinek omega 3 mastných kyselin z rybího oleje na snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi. Nicméně, nutnost vysokého dávkování rybího oleje a s tím spojené vysoké finanční náklady, činí lněný olej s vysokou koncentrací omega 3 mastných kyselin více žádaným. ALA má silný efekt na snižování cholesterolu a zároveň zabraňuje shlukování krevních destiček, což je další pozitivní účinek lněného oleje pro lidi s onemocněním srdce a cév.

Mírnění zánětů
Lněný olej obsahuje omega 3 i omega 6 mastné kyseliny, z kterých se vytvářejí protizánětlivé prostaglandiny 1 a 3. Nerovnováha mezi těmito protizánětlivými prostaglandiny a zánětlivými prostaglandiny 2 je hlavní příčinou chronických zánětlivých onemocnění.

Podpora imunity
Vysoká koncentrace omega 3 mastných kyselin jako kyseliny alfa-linoleové (ALA) v lněném oleji může být užitečná při autoimunitních onemocněních jako je revmatoidní artritida. Bohužel je zde zatím uskutečněno málo vědeckých studií. Skutečnost, že omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA z rybího oleje pomáhají pacientům s revmatoidní artritidou, vedla mnohé výzkumníky k teorii, že lněný olej může být též prospěšný. Nicméně, to, že některým pacientům s revmatoidní artritidou chybí též zinek, který je nutný pro enzymatickou přeměnu ALA na EPA a DHA limituje účinnost lněného oleje. V těchto případech je vhodná i suplementace zinkem.

Buněčná podpora
Buněčná stěna je nejdůležitější součástí buňky pro její správné fungování. Dovoluje vstupovat živinám a vystupovat odpadním látkám a chrání před vstupem nežádoucích částic do buňky. Nedostatečné buněčné membrány jsou způsobeny deficitem esenciálních mastných kyselin a zapřičiňují neefektivnost buněčných funkcí, vedou k dehydrataci buněk a dokonce k buněčné smrti. Studie prokázaly, že dieta bohatá na omega 3 mastné kyseliny je užitečná v prevenci nepatřičné buněčné proliferace.

POTENCIÁLNÍ APLIKACE LNĚNÉHO OLEJE:

  • Kožní problémy, včetně zánětlivých ekzémů
  • Onemocnění srdce a cév
  • Zvýšená hladina cholesterolu
  • Buněčná podpora
  • Rheumatoidní artritida
  • Autoimunitní onemocnění obecně
  • Chronické zánětlivé stavy
  • Podpora imunity

    Kontraindikace a lékové interakce:
    Nejsou známy

    Lněný olej ve formě kapslí můžete zakoupit na www.001shop.cz či v prodejně Krakovská 22, Praha 1
  • Kurzy

    Finance

    Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

    EUR 25,240 25,360
    USD 23,690 23,870
    Kurzovní kalkulačka

    Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma