Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Letos zhubnu! Ale jak tentokrát?

Letos zhubnu! Ale jak tentokrát?
Hubnutí (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Co takhle zkusit to pro změnu bez počítání kalorií a přísných zákazů čokolády? Lepší tři minipředsevzetí v hrsti, než jedno velké nereálné na střeše!

Předsevzetí možná splňují všechna kritéria nesplnitelných a naivních klišé, a možná ne. Vždycky záleží jenom na nás samotných, jak se k nim postavíme: jestli se vzdáme předem a mávneme nad nimi rukou, nebo změnu v poslední číslici letopočtu využijeme jako příležitost ke změnám v našem... Životě? Vztahu? Jídelníčku? A co když to spolu všechno souvisí?

Minipředsevzetí č. 1: Budu hřešit dvakrát méně

Pro ty z nás, kteří jsou zvyklí spořádat denně dvě čokoládové tyčinky nebo balení chipsů, pravděpodobně nebude stoprocentně účinným řešením zakázat si je do konce života. Pro začátek doporučuju zkusit méně stresující trik: snížit denní množství hřešících potravin alespoň o 50 % nebo si je povolit obden. Pokud si zamlsáte dvakrát do týdne, zkrouhněte to na jeden den. Taky můžeme zkusit chutě obelstít: kafe si osladíme medem, místo mléčné čokolády nakoupímekvalitní hořkou a o víkendu upečeme místo bábovky zdravý mandarinkový dezert.

Minipředsevzetí č. 2: Každý týden ochutnám neochutnané

Zařaďme tu a tam do jídelníčku něco zdravějšího, k čemu jsme se zatím z různých důvodů (čas, chuť, odvaha?) neodhodlali. Možná zbytečně ochuzujeme sebe a své chuťové buňky o něcograndiózního. Můžeme si vést seznam a pokud každý týden vyzkoušíme jednu novinku, získáme během celého roku celkem 52 nových gurmánských zkušeností! Tím pádem máme v podstatě sestavený a ověřený zdravý jídelníček na začátek příštího roku, až opět podlehneme dalšímu hubnoucímu předsevzetí. Anebo, počkat... Co když už žádné další nebude potřeba? (Šibalské mrknutí, americký úsměv, palec nahoře!)

Nevaž se! Hýčkej se a rozmazluj.
Nevaž se! Hýčkej se a rozmazluj.

Minipředsevzetí č. 3: Budu myslet na svoje zdraví

Menší bříško a zadek se stanou "jen" příjemným bonusem. Neodbývejme se čínskou instatní polévkou a cheeseburgerem z mekáče; odráží to náš vztah k sobě samým a k tomu, jak si vážíme svého zdraví. Přihoďme denně ke každé porci jídla kousek ovoce nebo zeleniny. Mysleme na všechny ty věci, které se všude dočítáme o pitném režimu, a prolévejme se ideálně neperlivou neslazenou vodou. Ochutit si ji můžeme plátkem citronu, pomeranče nebo zázvoru. Přivítejme nový den skvělou vydatnou snídaní (už jste si někdy předsevzali něco příjemnějšího!?). Doporučuje devět z deseti bývalých zarytých vynechávačů snídaní!

Hlavně to zdravíčko.
Hlavně to zdravíčko.

AUTOR: Martina Hudečková

Obrázek zdroj: StudentPoint.cz

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma