Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Leonce & Lena - Pohádka, ale i satira společnosti

Leonce & Lena - Pohádka, ale i satira společnosti
zdroj: Profimedia

Balet Leonce & Lena vytvořil ho německý choreograf Christian Spuck na motivy Büchnerova stejnojmenného dramatu v roce 2008 pro Aalto Ballett Theater v Essenu, nicméně patří k oblíbeným baletům světového repertoáru – a to hlavně díky specifické nadčasovosti.

Již Büchner se ve své komediální hře dotýká sociálních poměrů své doby, které choreograf Christian Spuck díky pohádkovému přesahu nabízí dnešnímu divákovi se zcela aktuálním satirickým přesahem a vysvětluje:

„Podobně jako když si král Peter vzpomene na své poddané jen prostřednictvím uzlu na kapesníku, můžeme se v dnešní době často divit tomu, jak mocní dnešního světa snadno zapomínají na zájmy voličů. Leonce a Lena se sice vyvlékli ze svatebních plánů svých otců útěkem, na konci se však opět sejdou před oltářem. S tímto fatalizmem dějin a se zkušeností, že navzdory nejušlechtilejším úmyslům některé věci nelze změnit, se každý z nás již někdy setkal.“

Navíc Leonce & Lena dokáže zaujmout diváky napříč generacemi. Jde o pohádku, která díky svému druhému plánu, pobaví i dospělé, osloví dospívající, cílí na diváky napříč generacemi.
„Každý jistě zná nějakého Leonce, který trpí nudou a neví jak naložit se svým životem - to patří k fenoménu pozdní puberty. Vedle rozboru společenské situace je v Leonce & Lena velmi jasně zdůrazněna otázka, proč stojí za to žít.“

Těšit se tak můžeme na současnou inscenaci s esteticky vycizelovanou scénickou i kostýmní výpravou, která kromě tanečního slovníku klade velké požadavky i na herecké vystavění rolí.

Představení: 7. a 14. 12. 2019, 14., 15. a 18. 1. 2020 ve Stavovském divadle.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma