Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Legenda mezi parfémy: Chanel N° 5

Legenda mezi parfémy: Chanel N° 5
zdroj: Unsplash.com

Jeden z nejznámějších parfémů na světě, parfém, který se zapsal do historie a po kterém dodnes touží ženy ze všech zemí – to je legendární Chanel N° 5, který v roce 1921 uvedla na trh francouzská návrhářka Coco Chanel. Jaká byla jeho cesta ke slávě?

Parfémy a vůně jsou součástí našeho světa již od pradávna. Byly (a stále jsou) používány při slavnostních obřadech a jejich obliba začala stoupat ve starověku. Ovšem nebyly to parfémy, jak je známe dnes – staří Egypťané používali nejrůznější mastičky a oleje s vonnými esencemi a vyhrazeny byly pouze pro kněží. Později, když si parfémy pro ženy oblíbily královny a šlechta, se ve 12. století vyučovala výroba parfémů i na univerzitách.

Cesta k revolučnímu parfému
Cestu k moderní ženě si parfém našel přes starověký Egypt, antický Řím i Blízký východ až do Francie 20. století, kde mladá francouzská módní návrhářka Coco Chanel přináší na trh svůj první parfém s názvem Chanel N° 5. Historie tohoto parfému začala v roce 1920, kdy Coco toužila po parfému, který by charakterizoval moderní ženu, nezávislou a sebevědomou.

Parfém protkaný vůní květin
Když potkala parfémáře Ernesta Beauxe, začal proces výroby legendární vůně. První vzorky byly očíslované od 1 do 5 a od 20 do 24. Návrhářku ale nejvíce okouzlila právě vůni skrývající se pod číslem 5 a na svět tak přišel parfém pro ženy Chanel N° 5.

Čím si ale Coco získala právě tahle vůně? Do té doby jste na pultech mohli najít spíše těžké pánské vůně s tóny pižma. Vůně skrývající se pod číslem 5 však byla protkaná tóny jasmínu, růže, vanilky a santalového dřeva, čímž se naprosto odlišovala od všech ostatních – byla svěží a čistá.

Parfém v karafě na whisky
Když byla vybrána vůně, zbývalo navrhnout flakon. Ten měl podobu karafy na whisky – malý a kulatý. Bohužel ale byla lahvička na parfém příliš tenká, z toho důvodu se později přistoupilo k hranatému tvaru, který v trochu obměněné podobě přetrval dodnes.

Slavný výrok Marilyn Monroe
Slávu si parfém Chanel N° 5 získal hned na začátku, a to díky promyšlenému marketingovému tahu Coco Chanel. Ta totiž uspořádala večeři, na kterou pozvala své přátele, a místnost, kde seděli, provoněla právě parfémem Chanel N° 5. Od té chvíle si získal srdce mnoha známých osobností, jako je Marilyn Monroe, Audrey Tautou či Nicole Kidman. A byla to právě Marilyn, která se zasloužila o největší věhlas parfému, když při interview na otázku, v čem chodí spát, odpověděla: „Jen v Chanelu N° 5.“

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma