Ledová káva: Osvěžující nápoj, který můžete vychutnávat po celý den
1. 7. 2011 – 9:43 | Kuriozity | Danica Klein |Diskuze:
Zejména africké druhy kávy, které vynikají aromatickými ovocnými tóny, jsou podle odborníků vhodné pro přípravu osvěžujících ledových nápojů. V horkých letních dnech se ledová káva, podobně jako ledový čaj, těší velké oblibě.
V kombinaci s čokoládou, čokoládovými kousky, mlékem, smetanou a hlavně s ledem tvoří lahodné variace, které potěší chuťové buňky a zároveň člověka povzbudí. "Osvěžující je už samotné aroma a příchuť ledové kávy. Prosazuje se tam hlavně kyselost a ovocné příchutě, které se v horkém stavu potlačují," řekla tréninková manažerka Petra Kolářová ze společnosti Starbucks.
Po celý den
Pro přípravu ledové kávy je podle ní vhodnější zrnková než instantní. "Je vhodná zejména díky ovocné, citrusové chuti, která se u instantních káv těžko hledá," vysvětlila. Připustila, že instantní káva je pro přípravu jednodušší a pohodlnější. "Instatní káva je výhodou hlavně kvůli rychlosti. Zážitek ze zrnkové kávy ale stojí za to," tvrdí Kolářová.
Nejvhodnější pro přípravu ledového nápoje z mleté zrnkové kávy je podle odbornice tzv. french press, tedy jednoduchá skleněná nádoba. "Po asi čtyřminutovém vylouhování se káva zředí stejným množstvím ledu. Získá se tak osvěžující nápoj, který se může vychutnávat po celý den," uvedla.
Upozornila, že ledová káva připravená ze zrnkové suroviny se nemusí kombinovat s mlékem, ani jinak dochucovat. "Srazilo by to typickou ovocnou chuť. Dochutit se může jen cukrem nebo jiným sladidlem," doporučila. U instantní kávy se pro dochucení používá mléko i větší dávka cukru.
Příprava
Zájemci mohou přidávat také různé druhy polev či posypů.Voňavá pěna i ledový nádech kávy typický pro nápoj známý jako frappé se může "vykouzlit" pomocí šejkru, frappovače nebo mixéru. Podle znalců z Institutu kávy si ale zájemci mohou vystačit i se zavařovací sklenicí nebo tzv. PET lahví se širším hrdlem.
Do vysoké sklenice se nalije voda, přidá se cukr, rozpustná káva, několik ledových kostek a pak už se jen zamíchá. Vznikne tak hustá pěna, která se dolije mlékem či vodou.
Přidat se může sladká smetana či jiná dochucovadla, radí. I když příprava ledového nápoje z instantní kávy je jednodušší, "námaha" se vyplatí. "Instantní káva je výhodou hlavně kvůli rychlosti. Zážitek ze zrnkové kávy ale stojí za to" tvrdí Kolářová. Upozornila, že mimo french pressu je pro přípravu vhodný také překapávač. Zároveň ale nedoporučuje ledový nápoj připravovat z tzv. turecké kávy, která je stále oblíbená v českých domácnostech.
Zředit s vodou
Konzumace ledové kávy neznamená podle odborníků nijak výraznou zátěž pro organismus. "Konzumace čtyř až šesti šálků, tedy zhruba 300 miligramů kofeinu denně je pro lidský organismus přiměřená," říká odborný poradce z Institutu kávy Pavel Kohout. Podle lékaře je káva v ledovém stavu "neškodným doplněním obvyklých denních kávových rituálů".
Nejčastější chybou při přípravě kávy je podle Kolářové poměr kávy a vody. "Panuje povědomí, že pokud se použije menší množství kávy, bude nápoj slabší. To však tak docela neplatí," uvedla. Zdůraznila, že poměr by měl být deset gramů na každých 180 mililitrů vody. "Pokud má někdo chuť na slabší kávu, může hotový nápoj zředit vodou," uvedla.