Kurkuma, méně známý fenomén v oblasti koření, léčí i skvěle chutná
Kari, kmín, bazalka, majoránka.. a řada dalších druhů koření nepřeberných chutí a vůní nechybí i ve Vaší kuchyni? Jste milovníky jejich specifických aromat a neumíte si bez nich Vaše kulinářské výtvory představit? V tom případě jsou nadcházející řádky právě pro Vás. Mezi méně známé (a možná o to víc zajímavější) koření, které je nadmíru prospěšné jak pro chuť, tak i lidské zdraví, patří kurkuma. Seznamte se, prosím.
Kurkuma, jejíž původ nejspíš sahá do oblasti Východní Indie, patří do jedné rodiny se zázvorem. Dnes se pěstuje hlavně v Číně a Indii, ale i v dalších zemích s tropickým klimatem. Rostlina s vejčitě protáhlými listy dorůstá velikosti mezi 0,5 až 1 metru. Pro další zpracování se sklízí její oddenky. V obchodě můžete najít dva typy: tzv. "kulatou kurkumu", která má oválný či hruškovitý tvar, nebo tzv. "dlouhou kurkumu", což jsou oddenky postranní, podlouhlé, velké asi jako prst. Běžněji ji ovšem pořídíme ve formě prášku, tedy sušených, drcených oddenků.
Kurkuma jako koření
Aroma samotné kurkumy je velmi specifické, její chuť je ostrá až štiplavá, trochu podobná příbuznému zázvoru, proto si vysloužila lidové pojmenování "žlutý zázvor". Toto koření se u nás jen zřídka používá samotné, díky svému typickému kořennému aroma ho však najdeme jako součást kořenících směsí a dochucovadel, jako jsou například karinebo tekuté koření worcester. Samotná kurkuma se hodí pro úpravu chuti některých pikantních omáček k masům a zelenině, přidává se také jako ingredience při výrobě hořčic a dresinků.
Kurkumin - barvivo i antioxidant
Kurkumě se díky jejímu výrazně žlutému barvivu také říká "indický šafrán". Barvivo kurkumin je lidskému zdraví naprosto neškodné, ba právě naopak. Lze ho používat k barvení potravin jako jsou máslo, sýry, omáčky, cukrovinky, likéry apod. Dříve se dokonce používalo k barvení látek a dřeva, své uplatnění nejspíš nacházelo i ve výrobě barev pro malířství.
Ale kurkumin má pro nás význam i jako lék. Je velmi silným antioxidantem, jež nás zbavuje nebezpečných volných radikálů a zabraňuje patologickým změnám v tkáních.
Kurkuma je starým lékem nejen na trávení
Blahodárné účinky kurkumy na naše trávení znali lidé už ve středověku. Přidávání kurkumy do pokrmů tedy neslouží jen k úpravě jejich chuti a vůně, toto koření napomáhá trávení těžších a tučnějších jídel, protože stimuluje funkci žlučníku a jater. Zvyšování produkce trávicích šťáv je u tohoto exotického koření tak význačné, že se cíleně používá jako součást terapie při trávicích potížích, najdeme ji dokonce jako ingredienci známého a účinného léku Cholagol. Příznivý vliv má též na žaludek a používá se i proti nadýmání.
Kurkuma nás možná ještě překvapí
Účinky kurkumy na náš organismus ještě nejsou úplně prozkoumány, ale stále probíhající výzkumy jasně ukazují, že nám tato rostlina může být velkým přínosem na mnoha frontách. Její dezinfekční, antibiotické a protizánětlivé účinky jí dávají široké spektrum působnosti. Používá se k léčbě nemocí dýchacích cest, podobně jako zázvor ji můžeme aplikovat proti kašli, strouhanou a smíchanou se lžičkou medu.
Dezinfekčně působí v celém našem zažívacím traktu. Zevně se používá k ošetření problémů kůže, jako např.akné a pro podporu léčby zanícených ran. Obklady ze silného odvaru kurkumy zlepšují prokrvení artrotických kloubů a tlumí jejich záněty.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 22.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,240 | 25,360 |
USD | 24,070 | 24,250 |