Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

KŘUPAVÉ a TRADIČNÍ bramborové placky

KŘUPAVÉ a TRADIČNÍ bramborové placky
zdroj: Archiv

Super recept na velmi křupavé tradiční bramboráky. Placky jsou propečené a voňavé. Jsou neodolatelné, proto si usmažte rovnou dvojitou dávku a podávejte je na několik způsobů!

  • Jednoduchý recept krok za krokem.
  • Spousta nápadů na servírování placiček.
  • Skvělý nápad na oběd nebo svačinu.

 

Ingredience:

  • 1 kg oloupaných brambor
  • 2 střední nebo malá vejce
  • 120 g cibule
  • 20 g hladké nebo polohrubé pšeničné mouky
  • malý svazek pažitky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • olej na smažení nebo sádlo

 

Recept dělá asi 25 palačinek o průměru do 12 cm.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Oloupané brambory nastrouhejte najemno nebo použijte kuchyňský robot/mlýnek s příslušným nástavcem. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Bramborovou směs vymačkejte od přebytečné vody. Můžete použít bavlněnou utěrku. Do samostatné misky vylijte přebytečnou tekutinu. Směs by měla být mokrá, ale neměla by v ní stát žádná voda.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Vypuštěnou vodu nevylévejte. Odstavte ji na 10-20 minut v míse. Po této době by se měl škrob z brambor shromažďovat na dně mísy.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Vylijte všechnu vodu. Na dně se shromáždí alespoň jedna lžíce škrobu, kterou přidejte do jiné mísy.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Pažitku a cibuli nakrájejte najemno. Nejedná se o základní ingredience a při přípravě bramboráků je můžete klidně vynechat, ale chutnější bude alespoň s troškou pažitky.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Do mísy s nastrouhanými bramborami přidejte škrob, který se shromáždil na dně mísy po vylití přebytečné vody. Rozšlehejte také dvě vejce. Přisypte dvě rovné lžíce pšeničné mouky a po rovné lžičce cukru, soli a pepře. Nezapomeňte na nasekanou pažitku a cibuli.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

7. Celou směs velmi důkladně promíchejte.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

8. Připravte si střední nebo velkou pánev se silným dnem. Začněte ji zahřívat. Přidejte 2-3 lžíce sádla. Velkou lžící dávejte bramborovou směs na porce placek. Když jsou bramboráky zespodu opečené, otočte je. Pokud jsou příliš rychle hnědé, snižte teplotu. Pokud jsou po několika minutách stále ještě dost bledé, zvyšte výkon. Doba jejich přípravy závisí na pánvi, výkonu hořáku a tloušťce bramboráků. Orientačně by však neměly trvat déle než 3 minuty z každé strany. Tímto způsobem usmažte všechny bramboráky. Nakonec byste měli mít minimálně 20-25 placek.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

9. Po vyjmutí palačinek z pánve je položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby papír absorboval přebytečný tuk.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Tipy a triky: Na závěr ještě několik informací o přípravě bramboráků. Pokud chcete s placky experimentovat, zde je několik triků. Část brambor můžete nastrouhat na velmi jemném struhadle a druhou část na hrubším. Kromě toho můžete také zvlášť vyšlehat bílky a jemně je vmíchat do bramborové směsi připravené ke smažení. Tyto bramboráky budou nadýchanější a křupavější. 


S čím podávat bramborové placky:
Bramboráky chutnají skvěle posypané cukrem a máčené v zakysané smetaně nebo v hustém přírodním jogurtem, ale nejen to. Kromě klasických maďarských palačinek chutnají skvěle podávané s míchanými vejci nebo tvarohem. Bramboráky lze někdy podávat se zeleninou z pánve. Nejlépe se podávají s lesními houbami v omáčce nebo s cibulí nakrájenou na plátky a osmaženou na oleji.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma