Kouzelný požitek jménem káva
Umyvadlové baterie: Úvod do světa koupelnového designu
Každý šálek kávy, který držíte ve svých dlaních, skrývá dobrodružný příběh.
Začíná daleko v exotických zemích a na jeho konci je požitek, který může proměnit jakoukoliv chvíli v báječný okamžik. Káva může mít nepřeberné množství chuťových i aromatických vlastností, závislých na místě původu kávových zrn, jejich kvalitě, zpracování, dané odrůdě, konkrétní sklizni, způsobu pražení a samozřejmě receptuře, díky které káva získává požadovaný chuťový profil a svoji jedinečnost. Důležitou tečkou na cestě za perfektním šálkem kávy je potom způsob její přípravy.Máte-li k ruce ty správné pomocníky, snadno podlehete kouzlu kávového rituálu, který se stane zážitkem pro všechny smysly – Vaše, i Vašich blízkých.
Kouzlo původu…
Pro získávání kávy se z četných druhů kávovníků používají hlavně dva druhy: Arabika a Robusta. Arabika je jemnější z nich. Obsahuje pouze poloviční množství kofeinu než Robusta a má aroma, jímž jsou milovníci kávy uneseni. Má mírně nakyslou chuť. Celých 60 procent celosvětové produkce kávy pochází právě z tohoto druhu. Robusta je naproti tomu silnější a výraznější, díky vyššímu obsahu kofeinu je povzbudivější a je mírně nahořklá..Robusta roste v tropických rovinatých oblastech, Arabice se daří spíše v chladnějších, výše položených oblastech. Oba druhy se liší tvarem a barvou: zelená kávová zrna typu Arabika jsou větší a mají podélný, oválný tvar se zvlněnou rýhou. Jejich barva se mění od modrozelené po zelenou. Zrna Robusty mají naproti tomu okrouhlý tvar, rovnou rýhu a jsou zřetelně menší než zrna Arabicy, která měří 5 až 8 mm.
Kávovníky jsou citlivé na nízké teploty, nesnášejí horko ani sucho a daří se jim pouze v tropickém podnebí. Proto se kolem Země podél rovníku táhne stálezelený pás kávových plantáží, který je přerušen pouze v chladné chilské vysočině a afrických pouštích. K hlavním pěstitelským zemím patří vedle Brazílie, která pěstuje nejvíce kávy na světě, také Kolumbie, Guatemala a Kostarika v Jižní a Střední Americe. Etiopie, Keňa a Uganda jsou největšími výrobci kávy v Africe. V Asii se káva převážně pěstuje ve Vietnamu, Indii a Indonésii. Aby byla zaručena dobrá úroda, musí být v oblastech pěstování konstantní teplota (15 až 25 stupňů) a stálé povětrnostní a srážkové podmínky (1500 až 2000 mm ročně).
Víte, že...
• Káva z Brazílie má výrazné aroma, protože tamní plantáže mají jílovitou půdu bohatou na minerály.
• Káva z Guatemaly vyniká vůní exotického koření, kterou jí dává vulkanická půda.
• Káva z Keni se snadno rozpozná podle ovocné příchuti a kyselosti.
• Káva z Indie má silnou chuť, plnou a sametovou.
• Společnost Tchibo věnuje velkou pozornost původu kávy. Pro zkušené milovníky tohoto božského nápoje nabízí vzácné sorty čerstvě pražené zrnkové kávy Tchibo Exclusive Origins z těch nejlepších plantáží. Koupíte ji na váhu v obchodech Tchibo a na místě Vám ji také umelou přesně podle následné přípravy. Nabídka zahrnuje sorty Brazil Mild a Guatemala Medium, speciality Vienna Mélange a Decaf Colombia a vzácné poklady přírody Pearl Beans a Volcano Coffee. Milovníky italského espresa potěší Espresso Originale.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 18.12.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,040 | 25,160 |
USD | 23,830 | 24,010 |