Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Kdy je ideální čas na zásnuby?

Kdy je ideální čas na zásnuby?
zdroj: Look Studio / Shutterstock.com

Přemýšlíte o tom, že je na čase posunout vztah o trochu dál? V tomto článku poradíme nejen všem mužům, ale i ženám s tím, kdy je na to ideální chvíle a jak vše naplánovat.

Musí o ruku žádat muž?

Žádost o ruku je tradičně považována za mužskou úlohu. Jak ale jistě víte, společnost se nejen v tomto ohledu v posledních dekádách značně posouvá. A není proto vůbec výjimkou, pokud svatbu iniciuje žena – ať už k tomu zvolí jakoukoliv formu. V každém případně bude potřeba obhlédnout zásnubní prsteny. V nabídce klenotnictví seženete zásnubní prsteny v hodnotě stovek korun stejně jako prsteny, které vás vyjdou na desetitisíce či statisíce. 

Stále nicméně platí, že v drtivé většině případů žádá muž o ruku svou partnerku. Je to tedy právě muž, kdo si musí zásnubní prsten obstarat.

Ani příliš brzy, ani příliš pozdě

To nejtěžší na tom všem pravděpodobně je nalézt správný okamžik. Nebavíme se teď o konkrétním momentu jako spíše o životní fázi. Existují páry, které se sezdají již během studií na vysoké škole. Netlačí-li vás ale k tomuto kroku nečekaný příchod potomka, doporučujeme vám počkat spíše po absolvování školy a nástupu do prvního stálého zaměstnání na HPP. Právě dokončení střední, případně vysoké školy a zahájení produktivního věku se v současné společnosti pro svatbu jeví jako ideální.

Někdo si chce ale ještě života pár let užívat. V tomto směru záleží na komunikaci obou partnerů, aby si vyjasnili svá přání a očekávání. Stačí jen naznačit, partner by měl i z mála situaci pochopit.

Zůstaneme-li tedy u vysokoškoláků, svatby se nejčastěji odehrávají mezi 25. a 30. rokem věku, kdy také je čas na příchod potomků.

Znáte se teprve krátce?

Jestliže vám předchozí vztah nevyšel a hledáte si nového partnera, není důvod tlačit na pilu. Svatba po několika měsících vztahu je krokem do neznáma a za bezpečné minimum lze považovat roční vztah. Optimálnější je ale vztah dvouletý až čtyřletý, kdy lze skutečně hovořit o tom, že partneři se dobře znají a dokážou si společný život opravdu představit.

Kdy bude svatba?

Chcete-li v dnešní době obvyklou svatbu na atraktivním místě, počítejte s tím, že svatba se odehraje přibližně rok po zasnoubení. To není vůbec na škodu. Než vše připravíte a zkoordinujete, rok uteče jako voda. I na tohle ale berte při úvahách o žádosti o ruku ohled a neodkládejte proto tento krok, pokud vás z nějakého důvodu ke svatbě tlačí čas.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma