Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Je možné žít ze vzduchu?

Je možné žít ze vzduchu?
Hira Ratan Manek | zdroj: guardian.co.uk

Breathariánství je charakterizováno absencí fyzické potravy. Je možné, aby za tohoto předpokladu organismus fungoval?

Běžně jsme zvyklí snídat, obědvat, svačit a večeřet. Možná ne každý dodržuje zmíněné pořadí pokrmů, nicméně potravu přijímá ve větší či menší míře drtivá většina z nás. Od dětství je nám vštěpováno, že jídlo je jednou ze základních životních potřeb člověka.

Avšak jsou mezi námi tací, kteří potřebu jíst nemají - breathariáni. Jedná se o lidi, kteří jsou údajně schopní žít a plně fungovat bez klasické potravy. Jejich výživa je totiž čerpána ze Slunce či prány, což je všudypřítomná energie, jež udržuje organismus člověka, který nejí. Asi si říkáte, jak je to možné, když odpradávna lidé umírají v důsledku nedostatku potravy. Existuje hned několik vzájemně souvisejících vysvětlení.

Prvním je, že breathariánem se může stát kdokoli, kdo se naučí hospodařit se svou životní energií, z níž postupem času získává veškeré potřebné látky. Samozřejmě tomu předchází dokonalá duševní příprava a "cvičení" ve formě několika dlouhotrvajících půstů. Co se týče čerpání energie ze Slunce, jedním z těch, kteří tvrdí, že se takto živí, je Ind Hira Ratan Manek. Jednoho dne se rozhodl přestat s požíváním fyzické stravy a začal pít pouze vodu, i když připouští, že se občas napije kávy nebo čaje. Manek tvrdí, že Slunce upřeně sleduje první hodinu od úsvitu a poslední hodinu před soumrakem. To je způsob, jímž se tento muž živí.

Hira Ratan Manek se živí energií ze Slunce.
Hira Ratan Manek se živí energií ze Slunce.

Další vysvětlení je věnováno spíše věděcky smýšlejícím. Lidské tělo by se dalo popsat jako nejdokonalejší, ne zcela probádaná chemicko-mechanická formace řízená mozkem. Je to stroj s gravitačním, magnetickým a elektrickým zářením. Energie, kterou je tělo "napájeno", je v lidském organismu vytvářena chemickou a fyzickou aktivitou. V dalším napájecím systému je hlavním protagonistou epifýza neboli šišinka. Figuruje v procesu transformace energie přímo do hmoty, což zajišťuje, že organismus dostane vše, co potřebuje. Jinými slovy lze též říci, že epifýza řídí výměnu energie mezi okolím a buňkami v těle.

Nukleární fyzik by řekl následující: tělo je složeno z tkání, jež jsou tvořeny z chemických molekul, a ty zase tvoří atomy. Atomy se skládají z elektronů a protonů, které jsou složené z menších částic. Při pátrání po dalších a dalších čísticích dosáhneme bodu, kde není žádná hmota. Najdeme tam jen takzvaný vibrační vír energie. V mozku se nacházejí různá řídící centra, jež regulují působení chemie v těle i tělesnou energii. Za pomoci mozku a vírů energie tedy organismus přežívá a řídí sám sebe.

Mnoho uznávaných lékařů však tvrdí, že tento způsob života není možný. Argumentují trávícím systémem člověka a otázkou, nač ho vlastně máme, pokud je možné fungovat bez jídla a tedy i trávení. Na druhou stranu existuje relativně početná skupina lidí, kteří údajně žijí bez stravy mnoho let. Kde je pravda se tedy nedozvíme, pokud se o tom na vlastní kůži nepřesvědčíme.

AUTOR: Michaela Šilháčková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma