Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Jaké boty na zimu? Průvodce výběrem bot před příchodem prvního sněhu

Jaké boty na zimu? Průvodce výběrem bot před příchodem prvního sněhu
zdroj: llpuntoafuoco / Shutterstock.com

Zima se blíží mílovými kroky a kdo je připraven, ten může přechod z podzimu zvládnout s noblesou. Zejména co se bot týče. Aby vás první zimní mrazy nezaskočily, mějte po ruce boty, které udrží vaše nohy v teple, suchu a hlavně pevně na zemi.

Než si vyberete zimní boty, je třeba zvážit pár důležitých faktorů. Kromě vzhledu bot je totiž důležité zvážit i další funkce, které vám pomohou přečkat zimu bez újmy. Jedná se o hřejivost, protiskluznost, nepromokavost, střih i výšku. Najít si takový pár bot, který vám bude vyhovovat na sto procent, bude s naším průvodcem hračka. 

Kam boty plánujete nosit? 
Klasická otázka, kterou si musíte zodpovědět, kdykoliv kupujete nový pár bot. Je ohromný rozdíl v provedení, pokud je zvolíte na každodenní nošení, na horskou turistiku nebo třeba na konkrétní druh sportu. Zatímco boty pro každodenní nošení najdete v různých provedeních a můžete je využít do města, na procházky i do práce či do školy, zimní turistické boty nebo dámské či pánské sněhule už vyžadují speciální úpravy v podobě přidané izolace i zesílenější podrážky. Také se to ale může odrazit na jejich hmotnosti a v neposlední řadě i ceně.

Jak teplé boty potřebujete? 
Ačkoliv váš hlavní požadavek na zimní botu může být, aby byla "teplá a hřejivá", je třeba jej více specifikovat. Některé značky uvádí u svých modelů, do kolika stupňů jsou vhodné. Také záleží na úrovni aktivity, střihu boty i tloušťce ponožek. V zimních botách můžete najít syntetickou i plstěnou vložku, vnitřní část boty může být vyplněna ovčí kůží či vlnou, případně syntetickou výplní. 

Materiál je základ
Zimní bota by měla být nejen nepromokavá, ale také izolační. To znamená, že vám pomůže nejen zůstat v suchu, ale hlavně v teple, ať už bude venku stupnice na teploměru klesat hluboko pod bod mrazu. Většinou jsou takové boty tvořeny z kůže, zejména jedná-li se o boty do města. U trekingové obuvi můžete vsadit na technologicky vyspělé materiály, které jsou speciálně vyvinuty právě pro chladnější podmínky, například ze syntetické nepromokavé tkaniny GORE-TEX®.

Jak vysoké boty?
Zda vám bude teplo nebo nikoliv, záleží i na výšce vašich bot. Ideální jsou proto vysoké boty – kozačky, dámské holínky nebo kotníkové boty, které zabrání prochladnutí a udrží vaše kotníky hezky v teple. 

Na slovíčko o podrážce
Bezpečné zimní boty jsou ty s protiskluzovou podrážkou. Budete tak mít jistotu, že vám to na sněhu nebo na zledovatělém chodníku neuklouzne. Kromě téhle podrážky ale můžete vybírat i podrážku termostatickou, která izoluje chlad od země. Zima se k vašim nohám zkrátka nedostane. Samozřejmě, že žádná podrážka vám nezaručuje stoprocentní ochranu proti uklouznutí. Rozhodně vám ale pomůže k tomu, aby vaše chůze byla co nejbezpečnější. 

Na ponožky nezapomínejte
Kromě bot si dejte záležet i na vhodných ponožkách. Klíčem číslo jedna by mělo být teplo a pohodlí. Z tohoto důvodu je dobré rovnou obuv vybírat i s ohledem na konkrétní typ ponožek, které k nim plánujete nosit. U tlustých termo ponožek totiž budete potřebovat o číslo větší velikost bot. Tak si budete moct vybrat skutečně pohodlný model, který vás nebude nikde tlačit. 

Jak se o zimní boty správně starat? 
Právě o obuv do zimních měsíců je třeba starat se daleko více a pečlivěji než o jiné druhy bot. Nezapomeňte boty pravidelně impregnovat (a to zejména před prvním použitím). Impregnační sprej stříkejte ze vzdálenosti 10–15 cm, poté setřete přebytečnou tekutinu z bot pomocí mokrého hadříku. Na závěr je nechte důkladně proschnout.

Zimní desatero pro správný výběr bot

  1. Vybírejte nepromokavý, ale zároveň prodyšný materiál. 
  2. Vybírejte boty vysoké nad kotník nebo alespoň do jeho úrovně.
  3. Boty volte i s ohledem na ponožky, aby vám v nich bylo pohodlně. 
  4. Zaměřte se i na podrážku – je protiskluzová, případně i termostatická?
  5. Myslete i na to, kam boty plánujete nosit. 
  6. Nezapomeňte vybírat boty s ohledem na jejich hřejivost.
  7. Věnujte pozornost také materiálům podšívek. 
  8. Prodyšnost boty je také důležitá. Bude se hodit třeba v případě, kdy se náhle oteplí a noha se vám začne náhle potit. 
  9. Správná péče je klíč ke správnému fungování i dlouhé životnosti boty. 
  10. A v tom všem nezapomeňte na pohodlí. Bez něj by to nešlo, zima nezima. 

 

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma