Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Jak vybrat sedací soupravu, která bude sedět vám i vašemu obýváku

Jak vybrat sedací soupravu, která bude sedět vám i vašemu obýváku
zdroj: Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Kdyby byla soutěž o nejdůležitější kus nábytku, sedací souprava by se jistě umístila na medailových příčkách. Trávíme v ní hodně času a má zásadní vliv na to, jak náš obývací pokoj vypadá a jak se v něm cítíme příjemně. S jejím výběrem byste si tedy měli dát záležet. Poradíme vám, jak vybrat takovou sedačku, která vám bude vyhovovat a zkrášlí celý váš obývací pokoj.

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru sedací soupravy je její velikost. Ta by měla záviset především na velikosti samotného obývacího pokoje a také na množství volného prostoru, který v něm máme. I do malého pokoje se vám může vejít velká sedací souprava, většinou to však není šťastné řešení, váš obývák potom může působit ztísněně a navíc vám sedací souprava může překážet, například při cestě na balkon.

Současné moderní trendy přejí prostoru. Doporučujeme tedy minimálně zvážit, zda opravdu chcete sedací soupravu přirážet ke zdi, jak se to vždy klasicky dělalo. Pokud máte v pokoji dostatek volného prostoru, mnohem moderněji může vypadat, když sedačku umístíte doprostřed místnosti nebo někam dále ode zdi. Samozřejmě i v tomto případě je potřeba zvolit správnou velikost sedací soupravy tak, aby se vaše představy opravdu zhmotnily a neskončilo to nakonec tím, že vám bude obrovská sedačka uprostřed místnosti překážet, nebo ji budete muset přeskakovat.

Pokud se chystáte koupit sedací soupravu, nemusíte ji samozřejmě jen přizpůsobovat svému obývacímu pokoji, můžete rovnou nakoupit i další nábytek tak, aby vznikla příjemná harmonie. Do vašeho obýváku si současně můžete pořídit nový konferenční stolek, obývací stěnu nebo praktickou komodu.

Dbejte na výběr materiálu

Dalším důležitým faktorem pro výběr té správné sedačky je materiál, z kterého je vyrobená. Ten by vám měl být příjemný, aby se vám na sedačce pohodlně sedělo. A také by měl splňovat další vaše požadavky - třeba pokud máte malé děti, kteří na sedačku každou chvíli něco vylijí, měli byste si vybrat dobře omyvatelný materiál. Nebo pokud máte třeba volně se pohybující zvířata, zvolte velmi odolný materiál - taková kožená sedačka vypadá úžasně, ale po řádění vaší kočičky může ze sedačky zbýt jen potrhaná vzpomínka na její dřívější krásu.

2. shutterstock_793401697 zdroj: Antoha713 / Shutterstock.com  

Volit můžete především mezi textíliemi a kůží. Ty se potom dělí na více jednotlivých druhů, které se liší svými vlastnostmi i vzhledem. Sedačky s textilním potahem jsou pro většinu lidí příjemnější - kůže totiž absorbuje chlad a také teplo, takže potom máte při sezení nepříjemný pocit lepení. Některé textílie ale mohou snadno zachycovat zvířecí chlupy a nečistoty. V dnešní době už existují opravdu kvalitní textílie, které jsou odolné proti skvrnám a snadno se čistí. Mnoho sedacích souprav má navíc potahy, které můžete svléknout a vyprat v pračce.

Vynikajícími vlastnostmi se vyznačuje také mikrovlákno. Je příjemné na dotek, prodyšné, pružné a dobře odvádí vlhkost. Dávejte si pozor na nekvalitní textílie, které rychle vyblednou a vaše sedací souprava tak brzy ztratí svůj šmrnc.

Nadčasovou volbou je kůže. Při správném zacházení a udržování vydrží opravdu velmi dlouho. Navíc působí mnohem luxusněji než textílie. Snadno se čistí, naneštěstí je ale náchylná na škrábance. Pro alergiky je ideální volbou. S postupným opotřebením navíc příliš neztrácí na své kráse, přirozeně totiž stárne.

Zvolit můžete také umělou kůži (syntetickou, eko), která vypadá stejně jako pravá kůže, ale má navíc vylepšené užitné vlastnosti. Potěší také její nižší cena.

Při výběru sedací soupravy si můžete vybrat ze 4 základních typů - sedačky ve tvaru U, rohové sedačky, sedací sestavy a pohovky. Nejoblíbenější jsou sedačky ve tvaru U. Vejde se na ně mnohem více lidí, většinou jsou rozkládací a často vám poskytnou hodně úložného prostoru. Co se týká jejich velikosti, tak patří mezi ty největší.

3. shutterstock_312037910 zdroj: WorldWide / Shutterstock.com

Sedací souprava jako dominanta prostoru

Rohové sedačky zaberou méně místa. Jak název napovídá, jsou určené především k umístění do rohu místnosti nebo třeba kousek od okna. Většinou jsou také rozkládací a nabízí úložný prostor. Sedací sestavy jsou určené především pro ty největší pokoje. Nejběžnější sestavy jsou 3+2+1 a 3+1+1. Některé jsou rozkládací, jiné ne. Pohovky jsou univerzálním řešením. Vejdou se všude a hodí se do téměř všech pokojů. Můžete na nich pozorovat televizi i občas přespat. Obvykle jsou určené na sezení pro 3 nebo 2 osoby.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma