Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Jak vybrat hodinky, které budou v módě roky?

Jak vybrat hodinky, které budou v módě roky?
zdroj: Pixabay.com

Vybíráte nové hodinky a chcete, aby vám vydržely mnoho let? Máme pro vás několik tipů, díky kterým se nestane, že by hodinky byly za pár sezón „out“.

Na chytrá zařízení zapomeňte
Pokud se poohlížíte po moderních chytrých hodinkách, hned na úvod vám radíme, abyste na ně zapomněly, pokud jedním z klíčových faktorů má být dlouhodobá životnost hodinek.
Chytré hodinky nejsou pojaty jako tradiční hodinky, které mohou vydržet až desítky let. Jde o spotřební elektroniku, která nepodléhá jen módě, ale i technologickému vývoji. Po několika letech používání odejde baterie, procesor zastará a výrobce přestane vydávat aktualizace pro software. Časem se tak zařízení stane doslova nepoužitelným a bude nutné jej zpravidla za 3 až 5 let nahradit novým.
Chcete-li hodinky, které vydrží opravdu dlouho po designové i funkční stránce, vsaďte na klasiku.

Vsaďte na osvědčené kombinace materiálů
Budoucnost sice nelze předpovídat na základě historického vývoje, určitá vodítka ale nalézt můžeme. Nestárnoucí klasikou jsou hodinky kombinující (stříbrný) kovový budík a (hnědý) kožený řemínek. Chybu ale neuděláte ani hodinkami celokovovými. Jedním z nejlepších materiálů, na který vsadit, je ocel.
Naopak aktuální módní trendy potřebují nějaký čas k tomu, aby tzv. uzrály. Pokud je tedy vaším cílem především to, aby hodinky byly dlouhodobě v kurzu, různým alternativním materiálům a tvarům se dnes raději vyhněte.

Volte tradiční značky s historií
Ať už jde o světoznámé švýcarské výrobce, nebo třeba japonské hodinky Seiko, značka a její příběh pomáhají prodloužit morální životnost hodinek. Dlouhodobě se dokonce některé modely mohou stát cenným sběratelským artiklem.

Slavné značky s ikonickými hodinkami lze ale najít i v České republice.

Strojek a ciferník
U tradičnějšího mechanického strojku se obecně udává výrazně delší živostnost (až celoživotní) při správné údržbě hodinek. Na druhou stranu i kvalitní quartzový strojek ve většině případů slouží několik dekád, poté jej navíc lze snadno vyměnit za nový.
Při zemi se držte i co se týče ciferníku. Nejlépe uděláte, pokud hodinky budou ukazovat pouze čas, případně i datum na klasickém analogovém ciferníku. Digitální ciferník a další „vychytávky“ z hlediska designu životnost hodinek spíše snižují. Méně je někdy zkrátka více.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma