Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Jak ušetřit za plyn?

Jak ušetřit za plyn?
zdroj: Tisková zpráva

Ačkoliv se topná sezóna pomalu chýlí ke konci, nikdy není od věci si zajistit, že za energie dáte ze své peněženky co možná nejméně.

Neváhejte s výměnou kotle
Kromě toho, že vám nabízíme srovnání cen plynu, si v tomto textu můžete přečíst praktické rady, jak složenky za plyn snížit.

V nějaké podobě využívají zemní plyn až dvě třetiny českých domácností. Nejčastěji na vytápění nebo vaření, někdy též na ohřev vody. Častým problémem ovšem bývá stáří kotle. Přestože pořízení nového plynového kotle není nijak levná záležitost (pro rodinný dům stojí až 80 tisíc korun), může se přesto vyplatit. Nové kotle jsou totiž mnohem úspornější a za rok vám tak ušetří klidně i třetinu částky, co dáváte za vytápění. Pokud tedy máte naspořené finanční prostředky, s výměnou staršího kotle určitě neváhejte.

Další pozitivní motivací ke koupi nového kotle jsou kotlíkové dotace. V rámci nich můžete získat příspěvek na nákup nového kotle až do výše tří čtvrtin celkových nákladů. Maximálně však 95 tisíc korun, pokud nebydlíte v obci se zhoršenou kvalitou ovzduší- zde lze získat ještě o 7500 Kč více.
Pravidelná údržba je základ
Přestože kotle na plyn nemusí na rozdíl od těch na tuhá paliva procházet pravidelnou revizí, přesto ji určitě jednou za čas doporučujeme. Nejen že revizí kotle podmiňují jejich výrobci případné reklamace a proplacení oprav, ale rovněž tím předejdete případným vadám, které mohou snížit účinnost kotle a zároveň i jeho bezpečnost. Proto je dobré kotel zkontrolovat minimálně před každým zahájením nové topné sezony.

Naučte se být úsporní
Při snaze snížit účtenky za plyn platí to samé co pro nakládání s elektřinou a energiemi obecně. Pokud to není nutné, tak zbytečně neplýtvejte. Například není nutné vytápět byt na 26 stupňů, když podle odborníků je optimální teplota v obytných místnostech mezi 18 až 22 °C. V kuchyni dokonce může stačit i 15 °C, pokud zde aktivně vaříte či pečete. Při vaření pak platí ty samé zásady. Například při ohřívání vody na vaření je lepší si ji předvařit rychlovarné konvici a používat pokličky.
Zároveň je dobré nezakrývat topná tělesa žádným oblečením, záclonami či jinými předměty. Teplo se pak totiž akumuluje a nerozlévá se dál do bytu. Mezi topením a zbytkem bytu by také neměl stát v cestě žádný nábytek. Únikům tepla dokáže zabránit rovněž reflexivní fólie na stěnu za topení, nebo stažení žaluzií v noci a naopak roztáhnutí přes den při slunečném počasí.
Občas také pomůže zkontrolovat případné škvíry u oken a dveří, jestli tudy náhodou neuniká ven teplo. Pokud ano, je namístě zauvažovat o výměně nebo opravě oken a dveří.

Změňte dodavatele
I přes veškeré snahy o úspory se však může stát, že cena plynu je stále vysoká. V tom případě není od věci se porozhlédnout, jestli náhodou nemůžete ušetřit přechodem k jinému dodavateli. Pokud jste si svého dodavatele plynu vybrali před několika lety, dnes už může být levnější úplně někdo jiný. Srovnání dodavatelů se však dnes dá vyřídit už za pár minut.

Správným výběrem dodavatele tak můžete ušetřit i několik tisíc korun v případě, že plyn používáte na topení i ohřev. Pokud například za rok spotřebujete 5 MWh, může být rozdíl v ceně i 3 tisíce Kč za rok. V případě rodinných domů je pak rozdíl ještě větší- konkrétně při roční spotřebě 30 MWh můžete u jednoho dodavatele zaplatit kolem 35 tisíc Kč, u jiného však klidně i přes 50 tisíc Kč. Je proto dobré si čas od času ověřit, zdali skutečně zbytečně nepřeplácíte. S tím vám může pomoci Kalkulator.cz s jeho srovnávač cen energií. S námi tak již za plyn, elektřinu ale třeba i pojištění nezaplatíte navíc ani korunu.

Autor: Ondřej Hudec

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma