Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Jak se cítit pohodlně i během menstruace

Jak se cítit pohodlně i během menstruace
zdroj: Astratex

Každá žena se chce cítit komfortně i během svých dní, tedy dní, kdy má menstruaci. Bu-dete se možná divit, ale s tím, jak se budeme v tyto dny cítit souvisí i naše vnitřní nasta-vení. Jestli máme hormony v harmonii nebo právě naopak. Větší bolesti a jiné zdravotní potíže může mít na svědomí náš životní styl: nevhodná strava, nepravidelný pohyb, ne-kvalitní spánek, stres.

A jsme opět u hormonů, které aby byly v harmonii, potřebují na oplátku to, aby se žena neodbývala a zkvalitnila co možná nejvíce svůj životní styl. Ono je zcela normální, že trochu může bolet podbřišek, kolísá nálada, ale není v pořádku, aby žena musela během svých dní polykat léky od bolesti, aby mohla aspoň částečně fungovat.

Tuto záležitost (se svým zdravím) má v rukou každý sám. Záleží tedy na každém, co je ochoten pro sebe učinit. Už jen zařazení pravidelného pohybu, procházky na čerstvém vzduchu nebo krátký běh, vyřazení nevhodných potravin, spánková hygiena, dokáže divy.

Bylinky mají kouzelnou moc
Mimo úpravy životního stylu nám mohou dále pomoci i bylinky. Ty mají až zázračné účinky. Ovšem nečekejte, že vypijete šálek bylinkového čaje a dosavadní problémy zmizí. Většinou je to běh na dlouhou trať. Může dva i tři měsíce trvat, než pomocí bylinek docílíte mírnějšího průběhu menstruace. Takže úprava životního stylu a bylinky jsou jedním z nástrojů, jak docílit většího klidu a pohodlí. Dalšími pomocníky, kteří zprostředkují pocit komfortu jsou menstruační pomůcky.

menstr3 zdroj: Astratex

Menstruační kalhotky a další pomocníci
Jedním z pomocníků jsou menstruační kalhotky, které na první pohled od těch běžných ani nepoznáte. Dokáží plnohodnotně nahradit běžné tampóny a vložky, které mohou být plné chemických látek, které se podílejí na prohlubování vašich zdravotních problémů a nekomfortu. Místo, aby pomáhaly, škodí. K nejznámějším nebezpečným látkám ve vložkách a tamponech patří dioxin, který vzniká při jejich bělení chlorem. Mimo to tampony vysušují a mění pH pochvy, vložky zase zapařují, přičemž vzniká živná půda pro bakterie. Na toto téma by se dalo vést dlouhé diskuze a vždy budou zastánci i odpůrci používání vložek a tamponu. Nicméně pokud chcete vyzkoušet i jiné možnosti, pak to mohou být právě menstruační kalhotky nebo kalíšky, namísto tamponu.

Na trhu s tímto sortimentem můžete také narazit na látkové vložky. Některé se vyhazují, jiné se vyperou a opět použijí, dále pak také mořskou houbu. Některé dámy praktikují řízenou chcete-li volnou menstruaci. Musíte mít vytrénované svaly pánevního dna, naučit se ovládat své tělo a nebudete potřebovat vůbec žádné pomůcky. Pak vám stačí i běžné kvalitní bavlněné kalhotky bez použití jakékoli pomůcky. Tato metoda je ale spíš pouze pro pár jedinců.

Pravdou je, že kalhotky nebo opakovaně použitelné vložky musíte prát, což je trochu ne-pohodlné, ale je to daň za zdravotní nezávadnost a šetrnost k životnímu prostředí.

Jak během menstruace ulevit od bolesti
Některé ženy mohou být nafouklé, oteklé, zavodněné a dostavují se i silné bolesti. Změna životního stylu je nejlepší řešení, ale úleva nepřichází hned. S otoky nohou i nafouklým bříškem mohou částečně pomoci stahující punčochy. Sáhnout můžete po řadě bylin, jako je heřmánek, mateřídouška, třezalka, kontryhel nebo bylinné směsi. Pomáhá i teplo – horká sprcha nebo starý dobrý termofor. Zkusit můžete i pohyb, který zlepší tok krve a při kterém se do těla vyplaví endorfiny, které tlumí bolest.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma