Jak se chovat na banketu?
Jste pozváni na banket, společenskou událost, jež si žádá vybrané chování? S námi se na něj dokonale připravíte!
Hovoříme-li o banketu, máme na mysli honosnou večeři pro početnou skupinu hostů. V dnešní době je výraz banket většinou nahrazen označením "hostina na počest...". Pokud nás taková událost čeká, musíme vzít na vědomí, že musíme nastolit vybrané chování, u stolu strávíme zhruba tři hodiny a po tuto dobu od něj nebude možné vstávat.
Součástí banketu je aperitiv, který nám dává prostor k seznámení se s ostatními hosty. Jeho popíjení může trvat až půl hodiny, záleží na počtu zúčastněných. Odehrává se v oddělené místnosti - salonku, a teprve po něm následuje přemístění se k prostřené tabuli.
Součástí banketu bývají honosně prostřené tabule. |
Po aperitivu jsme přizváni k odchodu do sálu. Nenechme se vyvést z míry tím, že hostitel s hlavním hostem zůstavají stát, je to dle etikety v pořádku. Ke stolu přicházejí nejprve ženy, jež uvádí pomocník hostitele. Ve chvíli, kdy jsou veškeré ženy u stolu, přichází hostitelka. Po ní se ke stolu vydávají muži a teprve potom hostitel s hlavním hostem. Neměli bychom samozřejmě zapomenout ctít zasedací pořádek, tzv. placement. Po příchodu do sálu zůstaneme stát za opěradlem židle. Pokud je stůl velký, seznámíme se se spolusedícími. Jedná-li se o malý stůl, představíme se všem. Je vhodné dát svým sousedům vizitku, aby věděli, jak se jmenujeme a čím se živíme. Přeci jen s nimi strávíme poměrně dlouhou dobu v živé konverzaci. Jakmile usedne hostitel s hostitelkou (která si sedá před ním), můžeme tak učinit i my. Muž, jehož sousedkou po pravici je žena, si musí pamatovat, že je po celou dobu večeře její garde a musí jí být se vším nápomocen.
Dodržet pravidla etikety není vždy jednoduché. |
Celá večeře je záhajena hostitelem, jenž pronese přípitek na adresu hlavního (a zpravidla vzácného) hosta. Poté uchopí sklenku se sektem, pozvedne ji do úrovně očí a s hlavním hostem si připije. V této situaci je možné si přiťuknout, avšak není to nutnost. Po ukončení přípitku všichni vstanou, pozvednou sklenici směrem k hostu a hostiteli, zlehka se napijí a zatleskají.
Po těchto formalitách můžeme začít stolovat. Nenápadně sledujeme hostitelku a ve chvíli, kdy si dá ubrousek na klín, se můžeme napít vody, ochutnat pečivo a pustit se do konverzace.
Jídlo, které nám obsluha donese, začínáme jíst až po hostitelce. Rychlost konzumování přizpůsobujeme ostatním, protože odnášení použitího nádobí, tzv. debaras, probíhá najednou. Pokud se nám z nějakého jídla vyloženě zvedá žaludek, máme smůlu. Nechat pokrm netknutý, nebo dokonce odstrčit talíř, je považováno za urážku hostitele. Zde platí, že je naše chyba, že daný pokrm nejíme. A tak musíme jídlo alespoň "rozvrtat" a tím prokázat snahu ho pozřít.
Během večeře konverzujeme s ostatními hosty. Pokud někdo není v ohrožení života, není možné se od tabule zvedat, pokud hostitelé sedí. Ti, jakmile se zvednou, dávají signál, že je stolování ukončeno. Rozloučíme se se sousedy a odebereme se do salónku. Následuje podávání digestivu, což je látka podporující trávení a může být ve formě silné kávy či destilátu. Až v této chvíli je možné zapálit si cigaretu. Po digestivu se rozloučíme s hostitelem a můžeme odejít.
AUTOR: Michaela Šilháčková
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 23.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,230 | 25,310 |
USD | 24,240 | 24,360 |