Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jak připravit zahradu na teplé dny

Jak připravit zahradu na teplé dny
zdroj: tisková zpráva

Jaro konečně zaklepalo na vrátka a tak nám nastal správný čas na to, abychom dali svou zahradu pěkně do pořádku. Během zimních měsíců dostala opravdu hodně zabrat, jelikož chlad a nánosy bílého sněhu pro ni byly obrovskou zátěží. Přinášíme proto několik rad, jak zahradu opět přivést k životu a především jak ji zvelebit tak, aby nám během několika příštích teplých měsíců dělala jen samou radost.

Pořádně pohnojte trávník

Jakmile při prvních teplých dnech půda vyschne, začne na ní opět růst tráva. Trávník však potřebuje na samotném začátku mnohem více živin, než během celého roku. Kvalitní hnojivo pomůže trávě dostatečně zesílit, a především pěkně zezelenat. Hnojení se doporučuje v období mezi březnem a dubnem. Zhruba v polovině dubna je nutné pomocí vertikutátoru odstranit odumřelé rostliny a celkově provzdušnit trávníkové plochy.

Sečení trávníku

Jakmile je půda dostatečně oživena a provzdušněna, nastává potřeba pravidelného sečení, díky kterému trávník po čase pěkně zhoustne. Optimální výška při sečení je zhruba 3,5 až 5 cm. Pokud budete sekat dříve, než doroste do těchto rozměrů, travnatá plocha nehezky prořídne. V závislosti na stavu trávníku, počasí a dalších faktorech se seče zhruba od poloviny dubna do konce října, a to nejlépe každý týden.

Jak připravit sekačku

Důležitá je především kontrola nože, který je potřeba nechat pořádně nabrousit. Musíte dbát také o svou bezpečnost, a proto pečlivě zkontrolujte přívodní kabel, zda nedošlo během zimy k jeho porušení. U benzínových sekaček je potřeba zjistit zda je v motoru dostatek oleje a zda je stále kvalitní. Nejlepším řešením před sezonou je však olej zcela vyměnit. Vyzkoušet můžete například olej z řady Mogul ALFA, který je vhodný pro benzinové motory s mimořádnými požadavky na užitné vlastnosti oleje. Použít jej můžete nejen do sekaček, ale také například do motorových pil a křovinořezů. Dále do sekačky dolijte nový kvalitní benzín. Podstatným krokem je kontrola vzduchového filtru. Sekačku celou pečlivě očistěte, především její podvozek.

Výsadba stromků a keřů

Na řadu přichází vysazování ovocných stromů. Jarní březnový termín je pro většinu z nich přímo ideální. V dubnu je vhodná doba pro výsadbu bříz a jehličnanů. Dále si v dubnu můžete vysadit keře, které jsou citlivé na velký chlad, jako například třezalky. Ovocné keře jako je maliník nebo jahodník, by měly být v dubnu již vysazené. Pokud chcete svou zahradu zvelebit pěkným živým plotem, je také nyní váš čas. Jak keře, tak i stromy nezapomeňte seříznout, podpoříte tak jejich rychlejší růst. K tomu, aby měly stromy dostatečnou sílu, je třeba jim dopřát dávku dobře uleželého hnoje či kompostu.

Květinové záhony

Půdu v záhonku pomocí motyčky pořádně prokypřete. S teplými dny se také začíná objevovat první plevel, poctivě a včas jej vyplejte, aby se nestihl rozmnožit. Půdu hezky uhlaďte a můžete začít sázet. Vysévejte především trvalky a letničky, které zvládnou trochu ranního mrazu. Pokud je již venku opravdu teplo, zasadit můžete také růže.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma