Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Jak přátelství v seriálech ovlivňuje naše skutečné vztahy?

Jak přátelství v seriálech ovlivňuje naše skutečné vztahy?
Slavní Přátelé | zdroj: yahoo.com

Možná vám přijde divné, že by seriály mohly mít vliv na vaše přátelství. Ale ano, skutečně tomu tak může být…

V dnešní době trávíme velké množství času před obrazovkou televize nebo počítače. Na rozdíl od našich rodičů nejsme závislí na tom, co v televizi vysílají. Plno seriálů je k dispozici on-line a my si můžeme vybrat, co nás baví. 

Mnoho seriálů určených pro ženy se zabývá vztahy. A to nejen milostnými. Velmi důležité je zdepřátelství hlavních hrdinek. To má vliv na představu o ideálním přátelství. Ostatně kdo by nechtěl mít pár kamarádek, se kterými pravidelně chodí na oběd a které ví do podrobnosti každou novinku v jeho životě, jako tomu je například v kultovním seriálu Sex ve městě?

Oblíbený seriál Sex ve městě.
Oblíbený seriál Sex ve městě.

Nebo co takhle sdílet s kamarádkami děsivá tajemství jako v Pretty Little Liars? Dále si můžete představit život, jaký vedou Přátelé. No nebylo by super bydlet s lidmi, kteří k nám mají tak blízko?

Seriál x Realita 

Nebezpečí spočívá v tom, že nesoulad mezi představou o ideálním přátelství a přátelstvím, které prožíváme na vlastní kůži, není vůbec dobrý. Ovlivňuje totiž spokojenost z prožívaného vztahu. Představa ideálního přátelství je u většiny lidí jiná, než to jejich prožívané. 

Přátelství je velmi důležité.
Přátelství je velmi důležité.

Stačí se nad tím trochu zamyslet. Kdybychom trávili s přáteli tolik času, jako naši oblíbení hrdinové, nemohli bychom dělat už nic jiného. Zní to sice příjemně, ale asi by nás to po čase omrzelo a zanedbávali bychom práci, rodinu i svůj milostný život. Navíc množství událostí a zvratů, které se často stanou za jeden díl seriálu, v realitě neprožijeme skoro ani za rok.

I pozitivní vliv je možný

Sledování seriálů však může mít na přátelství i pozitivní vliv. Když s ostatními lidmi probíráme jejich děj, pociťujeme sounáležitost. Mimo to může být oblíbený seriál dobrým tématem k hovorus lidmi, které zatím moc neznáme. Tím nám může pomoci získat nové přátelé.

Přátelství je častým námětem seriálů.
Přátelství je častým námětem seriálů.

AUTOR: Kateřina Schönová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma