Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Jak na hubnutí po 40?

Jak na hubnutí po 40?
zdroj: Tisková zpráva

Každý věk má svoje výhody a nevýhody. Po čtyřicítce už všichni většinou víme, co od života chceme, na druhou stranu, když nás trápí nějaké to kilo navíc, budeme ho špatně shazovat. Hubnutí po 40 vyžaduje přece jenom víc úsilí, než když chceme zhubnout ve dvaceti. Jak na to?

Pokles hormonů a kila navíc
Ten, kdo má čtyřicítku za sebou jistě potvrdí, že kila jsou schopná přibývat nezvyklou rychlostí. Na vině je pokles hormonů v důsledku zpomalení metabolismu a nástupu menopauzy. Tok času se zastavit nedá, nárust kilogramů ale ano. Co dalšího vaši snahu může komplikovat?

  • Zpomalený metabolismus
  • Zvýšené ukládání tuku hlavně v oblasti pasu
  • Možné zdravotní komplikace, které se po 40 často začínají projevovat.
  • Úbytek svalové hmoty

Základem je zdravý a vyvážený jídelníček
Kdo chce zhubnout, ten se musí zdravě stravovat. Přes to prostě vlak nejede. V jídelníčku musí být zastoupeny všechny důležité živiny, a to bílkoviny, sacharidy i tuky ve správném poměru.

Proteiny vás zasytí, zrychlí metabolismus, sníží chuť k jídlu, je třeba k nim přidat komplexní sacharidy. Navíc proteiny chrání svalovou hmotu. Jejich zdrojem je kuřecí maso, vejce, mléčné výrobky a ryby.

Se sacharidy to nepřehánějte, dejte přednost těm komplexním s vysokou sytící schopností. Tvoří je převážně škroby, jejich zdrojem jsou celozrnné obiloviny, těstoviny, luštěniny, brambory a rýže.

Co se tuků týká, vsaďte na zdravé tuky, mezi které patří i omega 3 mastné kyseliny, které jsou zastoupeny v tučných rybách jako je losos nebo tuňák, oříšcích a semínkách.

Hubnut° zdroj: Tisková zpráva

Hýbejte se
Pohyb a zdravé stravování jdou s hubnutím ruku v ruce, jedno bez druhého k cíli nepovede. Nikdo ale neříká, že hned musíte vyrazit do obchodu pořídit si cvičební úbor, abyste mohli trávit dlouhé hodiny v posilovně, cvičit můžete i doma. Stejně tak můžete každý den vyrážet na svižné procházky, vyjížďku na kole nebo si jít třeba zaplavat.

Víte, že ženy po 40 se často potýkají s tukem na břiše, kterého by se rády zbavily? I na to pomůže pohyb, zkuste si třikrát týdně najít 30 až 45 minut na kardio cvičení. Zhubnout můžete i boky, stehna a zadek.

Dodržujte pitný režim
Dostatečný pitný režim má na hubnutí pozitivní vliv. Voda zažene pocit hladu, zrychlí metabolismus i energetický výdej, tělo zvládne kalorie pálit rychleji.

Víte, že při hubnutí byste měli dát přednost čisté neslazené vodě a čajům? Množství tekutin, které byste za den měli vypít se odvíjí jak od vaší hmotnosti, tak fyzické zátěže a okolní teploty.

Nezapomínejte na odpočinek
Ano, i ten se podílí na vašem úspěchu. Kdo by to byl řekl, že bez něj se nedá hubnout? Každý den si dopřejte kvalitní a ničím nerušený spánek dlouhý kolem 8 hodin. Dostatečný spánek snižuje produkci hormonu, který povzbuzuje chuť k jídlu a zvyšuje produkci hormonu, který navozuje pocit sytosti.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma