Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Jak dopřát zažívání klidné Vánoce

Jak dopřát zažívání klidné Vánoce
zdroj: tisková zpráva

Nejčastější problémy, které vás mohou o svátcích potrápit, a osvědčené rady, jak na ně.

Vánoce mají být svátky klidu a míru, alespoň na pohlednicích se to tak píše. Jenomže jak všichni víme, realita je o dost méně idylická. Zvýšená zátěž čeká koncem každého roku také naše zažívání. Kdo by odolal vanilkovým rohlíčkům, kaprovi, bramborovému salátu a silvestrovským bublinkám? Málokdo dnes dodržuje štědrovečerní půst a Vánoce, o kterých se mlsalo sušené ovoce a ořechy, už známe už jen z Ladových pohádek. Proto mají lékařské pohotovosti poslední týden v roce nejvíc napilno – zkažený žaludek, žlučníkové záchvaty a další zažívací problémy patří ke svátkům stejně jako stromeček a kapr. Pojďme se podívat, jaké nepříjemnosti vás mohou potrápit a jak je vyléčit nebo se jim úplně vyhnout.

Pálení žáhy
Pálení žáhy je jedním z obvyklých problémů, kterými vás tělo může potrestat za nestřídmost v jídle. „Pálení žáhy, odborně nazývané pyróza, je způsobeno zpětným návratem kyselého obsahu žaludku do jícnu, který je kyselinami nepříjemně a bolestivě drážděn,“ vysvětluje gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová. Spouštěčem pálení žáhy bývá často alkohol, zejména bílé víno, káva nebo tučná jídla. Pyrózu vyvolávají také sladká pečená jídla s vysokým obsahem tuku (cukroví, buchty, koláče), tedy přesně to, pod čím se u nás o Vánocích prohýbají stoly. Prevencí je omezení jídel, která pálení žáhy vyvolávají, stejně jako většího množství čokolády, citrusů a také kouření cigaret.

Rada lékaře: V případě, že si nedokážete odříct jídla, o kterých víte, že vyvolávají pálení žáhy, zásobte se léky, které dovedou neutralizovat kyselinu solnou obsaženou v žaludeční šťávě. Tyto léky nazýváme antacida – prostředky proti překyselení žaludku, a jsou volně k dostání ve všech lékárnách.

Rada z babiččiny lékárničky: Napijte se vlažné vody a položte se tak, aby horní část vašeho těla byla výše než dolní. Pak snězte jedno oloupané (nejlépe červené) jablko a bude po problému.

Průjem
Průjem je velmi nepříjemná záležitost a dovede dost potrápit, nicméně se jedná o velice užitečný obranný mechanismus našeho těla. Umožňuje totiž rychle vyloučit toxické látky z těla ven, aby už dále nemohly škodit. Pokud netrvá déle než dva dny, stačí nasadit dietu a nechat organismus, ať se s průjmem vypořádá sám, nebo ho podpořit živočišným uhlím. Hrozí však riziko dehydratace, obzvlášť u starších lidí a malých dětí, proto je třeba neustále myslet na dostatečný příjem tekutin.

Rada lékařky: „Pomoci mohou antidiarhoika, která jsou volně prodejná v lékárně, s jejich výběrem vám pomůže lékárník. Tyto léky střeva vydesinfikují a zpomalí příliš rychlou peristaltiku,“ vysvětluje MUDr. Anna Jungwirthová

Rada z babiččiny lékárničky: Nejlepší dietou proti průjmu jsou den až dva staré rohlíky, dietní suchary, ne příliš mastné vývary, banány nebo směs mrkve s rýží. Tekutiny doplní neslazený čaj nebo minerálky.

Zácpa
Opačný problém představuje zácpa, kterou nás naše tělo může v důsledku přejídání a nedostatku pohybu také potrápit. „Jedná se obtížné vyprazdňování tuhé stolice, které je doprovázené nepříjemnými pocity. O zácpě mluvíme tehdy, udává-li se menší počet stolic než tři za týden,“ vysvětluje MUDr. Jungwirthová. Ke vzniku zácpy přispívá stres, nedostatek pohybu a špatná strava a životospráva, tedy faktory, které se o Vánocích mohou vyskytovat téměř u každého.

Rada lékařky: „Jedná-li se o ojedinělý problém v důsledku nesprávného stravování, lze doporučit volně prodejná projímadla, ať už ve formě tablet, čípků, kapek nebo projímavých čajů. Velmi důležité je správné dávkování, se kterým vám poradí příbalový leták. Při nedodržení doporučených dávek hrozí křeče nebo průjem,“ varuje lékařka.

Rada z babiččiny lékárničky: Jako přírodní projímadlo poslouží kompotované švestky, vývar ze lněného semínka, malá sklenice slané vlažné vody nalačno nebo sušená syrovátka rozmíchaná v teplé vodě.

Nadýmání
Nevolnost, pocit plnosti, bolest a nafouklé břicho - to vše jsou příznaky zmnožení plynu ve střevě. Plyn se do střev může dostat dvěma způsoby - při polykání potravy nebo kvašením a dalšími chemickými reakcemi v trávicím traktu. Snad nikomu nedělá dobře představa, že právě tohle se děje v jeho útrobách. Plyn se částečně absorbuje, někdy však odchází z těla ven. Následky jsou nepříjemné a společensky trapné. „Nadměrná plynatost neboli meteorismus bývá vyvolán konzumací potravin, které obsahují zkvasitelné sacharidy. Do této skupiny patří například fazole, čočka, cibule, kapusta, banány, ale i jablka. Příčinou však může být také alergie na některý druh potravin či narušená střevní mikroflóra,“ vysvětluje gastroenteroložka MUDr. Jungwirthová.

Rada lékaře: Při nadýmání můžete volit mezi léky, které uvolňují odchod plynů ze střev, nebo léky, které do sebe střevní plyny absorbují či zabraňují jejich tvorbě. Narušenou střevní mikroflóru, která kromě nadýmání způsobuje i průjmy a zácpy, můžete ozdravit přidáním tělu vlastních prospěšných bakterií, tzv. probiotik. Vhodným prostředkem je např. potravinový doplněk stravy Linex Forte. Je volně prodejný v lékárnách a doporučená cena je 111 Kč za balení 14 tobolek a 200 Kč za balení 28 tobolek.

Rada z babiččiny lékárničky: Při nadýmání pomůže fenyklový čaj, teplá koupel a masáž břicha k podpoření střevní peristaltiky. Probiotika k ozdravení střevní mikroflóry obsahují přírodní jogurty, acidofilní mléko, kefír nebo kyška.

Žaludeční nevolnost
Konzumace nadměrného množství potravin, příliš kořeněných jídel nebo alkoholu často vede k žaludeční nevolnosti a pocitům na zvracení (tzv. nausea). Jedinou možností, jak se nevolnosti vyhnout, je střídmost v jídle i pití alkoholických nápojů. Na silvestrovské oslavě volte raději kvalitnější alkohol, který nemíchejte a prokládejte pravidelně pitím nealkoholických nápojů a něčím k jídlu. Chlebíčky a jednohubky jsou ideální díky vysokému obsahu tuku, který na sebe váže alkohol, takže žaludek a játra pak mají méně práce s jeho zpracováváním.

Rada lékaře: Zkažený žaludek po vánočních lukulských hodech uklidněte odlehčenou dietou založenou na lehkých vývarech, ovoci a zelenině.

Rada z babiččiny lékárničky: Trávení usnadní zázvorový čaj. Stačí svařit nakrájený zázvorový kořen s hřebíčkem, skořicí a případně novým kořením a dostaneme štiplavý čaj, který výborně chutná slazený medem. Preventivně si před každým jídlem můžeme dávat na špičku nože zázvorové směsi z jemně nastrouhaného zázvoru, soli a citrónové šťávy, kterou uchováváme ve skleničce v lednici.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma