Historie paštik a jejich výroba

- Ženy autor: red

Není snad nikdo, kdo by neochutnal paštiku. Jako děti jsme jí dostávali namazanou na chléb k svačině či večeři a ani jako dospělí jí často neodoláme. Málokdo ovšem ví, že paštiky mají bohatou tradici nejen u nás, ale i ve světě. Tato pochoutka je v mnoha zemích považována za vrchol vyspělé gastronomie a její přípravě je věnováno velké množství času. Paštika se v německém jazyce nazývá Pastate, francouzsky Pâté, původ tohoto slova však pochází z italského označení těsta, nebo-li pasta.

Odkud tedy paštiky ve skutečnosti pochází? Je všeobecně známo, že největšími milovníky paštik jsou Francouzi a Belgičané, kteří dovedli přípravu paštik k dokonalosti, ale paštiky v různých podobách konzumovali už ve starém Egyptě, Řecku i Římě. Základní směs paštik je obvykle jemná a roztíratelná. Mohou do ní být vmíchány i hrubší kousky netradičních ingrediencí například ovoce, hrubé koření či zelenina. Směs se následně prováří při teplotách 100°C do úplného prohřátí. Paštiky by měly být hotové vždy několik hodin před podáváním, aby měly čas na odležení a jejich aroma se tak plně rozvinulo. Modernější podoba paštik se připisuje štrasburskému šéfkuchaři Jeanu-Pierru Klausovi. Díky jeho paštikám, připravovaným z přetučnělých jater uměle překrmovaných hus, je už od osmnáctého století Štrasburk považován za hlavní město světa těchto pochoutek. Ani České republice se tato pochoutka nevyhnula. První doklady o úpravách pokrmů pocházejí z doby raného feudalismu. Tehdy naši předkové využívali jako zdroj obživy hlavně zemědělství, chov dobytka, lov a obchod. Hojně se používalo vajec, mléka, hub, lesních plodů, ořechů, obilovin a masa. Právě maso bylo zvláštní kapitolou. Úpravy masa vepřového i hovězího byly ve středověké české kuchyni rozšířené. Maso se vařilo, peklo a připravovaly se z něj také první české paštiky. Bylo podáváno při výjimečných příležitostech a oslavách hlavně u královského dvora, kde na jídelníčku hrály prim právě paštiky. Ty se připravovaly z masa tetřevů, holubů, kachen, drobného ptactva, tresek, úhořů a raků. Domácí výroba paštiky byla rozšířena hlavně na vesnicích při zabíjačce. Základními surovinami byly plec a játra. Ve venkovských kuchyních nemohla být o přesném receptu řeč. Techniky přípravy byly sice vždy téměř stejné, ale suroviny byly pokaždé trochu jiné. „Paštika jako dárek“ může být pro někoho na první pohled zvláštní nápad. Ne však pro ty, kdo vědí, že paštiky se neservírují pouze na chlebu, a že při skutečně odborné a pečlivé přípravě je lze považovat za vrchol vyspělé gastronomie. Dnes jsou již v obchodech takové druhy paštik, které můžeme směle chápat jako dárek pro člověka, který je považován za gurmána nebo má prostě jen rád dobré a kvalitní potraviny. Dárky v podobě potravin jsou všeobecně velmi oblíbené. Populární jsou dárkové koše složené pouze z potravin. Nachází se zde většinou produkty, které si dotyčná osoba nekupuje každý den a výrobky, které mají určitou přidanou hodnotu (luxusní obal, značka nebo bezkonkurenční chuť). Pro tyto příležitosti nabízí například značka Pâté du Chef řadu malých keramických nádob či misek, ve kterých je zabalena paštika