Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Festival KHAMORO opět rozzáří Prahu

Festival KHAMORO opět rozzáří Prahu
zdroj: tisková zpráva

Chcete zažít týdenní maratón romské kultury na vlastní kůži? Navštivte 13. ročník světového romského festivalu Khamoro, který se ve dnech 22. 5. – 28. 5. 2011 uskuteční v české metropoli.

Festival, jehož záštitu letos převzali  předseda vlády ČR Petr Nečas a primátor hlavního města Bohuslav Svoboda., se koná již od roku 1999 a během této doby byl podpořen mnoha významnými osobnostmi, mezi nimiž byl například i Václav Havel.

Autoři myšlenky festivalu manželé

„Hodně lidí má stále v podvědomí, že Khamoro (v romštině sluníčko) je pouze hudebním festivalem. Ale tak to není. Hudba je samozřejmě jeho nedílnou součástí, ale jeho smysl tkví zejména v tom, aby se o romské otázce mluvilo na všech možných úrovních a v co nejširších okruzích,“ vysvětluje ředitelka občanského sdružení Slovo 21 Jelena Silajdžić, která je společně se svým mužem Džemilem autorkou myšlenky romského festivalu světového formátu v srdci Evropy.

Lákadlem rekonstrukce romské svatby

V posledních letech Khamoro ročně navštěvuje přibližně 8 500 lidí z Česka i zahraničí.  Letos se mohou těšit na nevídanou podívanou - rekonstrukci romské svatby. „Návštěvníci se tak na chvíli stanou svatebčany nefalšované romské veselky a mohou zažít výbornou atmosféru. Jako na každé svatbě zazní samozřejmě typická romská hudba a budou zde tradiční pokrmy Romů,“ vysvětluje producent festivalu Džemil Silajdžić.

Umělci z celého světa

Každý večer festivalového programu budou mít  zájemci možnost navštívit jeden z večerních hudebních koncertů – v pondělí koncert současné romské hudby, v úterý a ve středu jazzové koncerty a od čtvrtka do soboty oblíbené koncerty tradiční romské hudby. Na letošní ročník přijedou romští umělci z celého světa, a dokonce také z Indie, pravlasti Romů. Českou republiku bude reprezentovat kapela Connection, a v rámci koncertů tradiční hudby nejlepší romská pražská skupina Mário Bihári a Bachtale Apsa.

Premiéra

Vedle romské hudby nebude chybět ani doprovodný program – v rámci něj proběhne multižánrová výstava nazvaná „Segregace vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí“ a také premiéra dokumentárního filmu „ŽENYvPOLI“, který sleduje osudy tří účastnic Politického výcviku pro romské ženy, který realizovalo sdružení Slovo 21.

Skutečně neopakovatelný zážitek

Všechny kapely tradiční romské hudby společně projdou ulicemi historického centra Prahy. Průvod startuje v pravé poledne na Můstku, pokračuje přes Ovocný trh, Celetnou ulici až na Staroměstské náměstí.

V rámci odborného programu nabídne letošní ročník Khamora ve spolupráci s Úřadem vlády ČR také třídenní konferenci na téma inkluzívního přístupu ve vzdělávání romských dětí. Celý týden budou během festivalu probíhat také workshopy pro romskou mládež z ČR, Slovenska, Maďarska či Slovenska „Jdeme dlouhou cestou“. Ať to zní sebevíc klišovitě – je opravdu zkrátka na co se těšit.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma