Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Fantasy literatura vás zavede do světů, v nichž ožívá čtenářova představivost

Fantasy literatura vás zavede do světů, v nichž ožívá čtenářova představivost
zdroj: zoomingfoto1712 / Stock.adobe.com

Fantasy literatura je žánr literatury, který si získal srdce čtenářů po celém světě svou schopností přenášet je do magických a fantastických světů, tolik se odlišujících od reality. Tento žánr se vyznačuje přítomností nadpřirozených a imaginárních prvků, jako jsou magie, mytologické bytosti, epické bitvy, nebezpečné dobrodružství. Fantasy literatura nabízí čtenářům únik od každodenních starostí do vysněného světa.

Co je to fantasy literatura

Fantasy literatura má své kořeny v dávných mýtech a legendách, které se předávaly z generace na generaci. Jako samostatný žánr byla uznána až v 20. století. Za průkopníky fantasy literatury jsou považováni J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis a Robert E. Howard. Jejich díla, jako je Pán prstenů, Letopisy Narnie a Conan Barbar, položila základy pro rozvoj fantasy jakožto moderního samostatného žánru.

Fantasy literatura se velmi často dotýká filozofických i společenských otázek - moc, korupce, rasová diskriminace, dobro a zlo, síla přátelství a lásky. Fantasy příběhy jsou také prostředkem pro zkoumání lidské povahy a emocí. Vesměs pracují s velkou fantazií, čímž rozvíjejí čtenářovou obrazotvornost. Právě proto je tento žánr tolik oblíbený.

V rámci fantasy literatury je možné se setkat ještě s dalšími podžánry – příběhy se mohou odehrávat v městském prostředí, mívají temné či hororové prvky, obsahují velké magické světy nebo naopak málo fantastických momentů.

Na jaké knižní novinky se můžete těšit

Knižní trh je neustále zásobován novými knihami, tudíž čtenář má na výběr dostatek titulů, a to i ve formě e-knih, která získává na oblibě. Není divu, když e-kniha nezabírá místo na poličce v knihovně a do čtečky se knih vejde velké množství.

Útěk na venkov

Stálicí mezi romány pro ženy jsou příběhy, jež napsala Julie Caplin. Mezi knižní novinky patří i její kniha Útěk na venkov, jenž vypráví o Elle, která odjíždí na venkov hlídat dům své kmotry. Jeho součástí je ale i fenka Tess, jež bude součástí její péče. Jak si Elle se vším poradí a bude se navždy vyhýbat mužům? Příběh vtáhne do děje především čtenářky, které mají rády hezké romantické příběhy.

Pohřbená tajemství

Linda Castillo je autorkou detektivky Pohřbená tajemství ze série Případy Kate Burkholderové. Když jsou objeveny kosterní pozůstatky, všechno ukazuje na to, že se jedná o amišského biskupa, který se ztratil před deseti lety. Do vyšetřování se vloží Kate Burkholderová a zjistí, že ji s případem pojí osobní vzpomínky.

Hraničářův učeň

Fantasy literatura je plná nezapomenutelných příběhů. Jedním z nich je i Hraničářův učeň od australského autora Johna Flanagana. Tato epická série obsahuje přesně to, co čtenáři očekávají od fantasy: napínavý příběh, zajímavé postavy a svět, který je plný tajemství.

Hraničářův učeň je první kniha ze série, která nese stejný název. Vyšla poprvé v roce 2004 a od té doby si získala miliony fanoušků po celém světě. Příběh se odehrává ve světě nazvaném Araluen, který je inspirován středověkou Evropou. Hlavním hrdinou je mladý chlapec jménem Will, který se stává učněm tajemného řádu hraničářů. Hraničáři jsou elitní skupinou bojovníků, jež chrání království před nebezpečím a zachovávají pořádek.

John Flanagan mistrně vypráví o dobrodružstvích Willa, který musí čelit náročným výzvám a nebezpečím. Během svého výcviku hraničáře se Will setkává s různými postavami, získává dovednosti v boji a učí se používat tajemné schopnosti hraničářů. Příběh je plný akce, tajemství a intrik, které udržují čtenáře v napětí až do samého konce.

Svět Araluen, ve kterém se příběh odehrává, je vytvořen s precizností a těmi nejmenšími detaily. Autor se snažil vytvořit prostředí, jenž je autentické a tajemné zároveň. Čtenáři se setkávají s různými zeměmi, kulturami a tvory, které dodávají příběhu hloubku a rozmanitost.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma