Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Elegantní a zároveň udržitelná kuchyň, ve které je radost vařit

Elegantní a zároveň udržitelná kuchyň, ve které je radost vařit
zdroj: Tisková zpráva

Chystáte se na rekonstrukci kuchyně nebo vybavujete novou? Proč ji tentokrát nezařídit v duchu minimalismu, elegance, ale i udržitelnosti. Jaké jsou trendy v kuchyňském designu pro rok 2021 a na co byste měli myslet, než se pustíte do úprav?

Na co myslet před rekonstrukcí kuchyně
Než se pustíte do bourání příček, měli byste si ujasnit, co od rekonstrukce očekáváte a jak by po ní měla vaše kuchyň vypadat. Také reálně zhodnoťte rozpočet, který máte k dispozici, a pokud je částka potřebná k realizaci vašich představ na míle vzdálená od vašich dostupných financí, začněte si odkládat finance stranou, ať už na spořicí či svůj běžný účet. Kuchyň je totiž srdcem každé domácnosti a vyplatí se do ní investovat.

Dále byste měli naplánovat rozvržení kuchyně. Berte ohled na rozvody elektřiny a vody a přizpůsobte jim umístění spotřebičů. Rozčleňte si prostor, ve kterém bude nová kuchyň stát, a ucelte si představu o tom, kde budou skříňky, lednice nebo třeba poličky. Pokud trochu válčíte s menším prostorem, rozhodně se vyplatí vsadit na vestavěné spotřebiče. Například vestavěná myčka nebo trouba vám ušetří spoustu místa.

Kuchyňské zóny
Začněte tím, že si kuchyň rozdělíte do tří zón, které by měly tvořit pomyslný trojúhelník. Jsou jimi prostory pro:

  • skladování potravin spolu s lednicí a mrazákem,
  • přípravu pokrmů a mytí nádobí,
  • tepelnou úpravu potravin.

Rozdělení do zón by mělo být pro hospodyňku maximálně efektivní, a tak se doporučuje postupovat od skříňky s potravinami přes chladničku s mrazákem až ke dřezu a k manipulační ploše, přičemž ta by měla být široká 70 cm a vysoká ideálně 90 cm. Zároveň není vhodné, aby dřez a varná deska byly vedle sebe. Lednice by pak měla stát co možná nejblíže k odkládacímu prostoru a myčka by měla být nedaleko dřezu.

Designové prvky s nádechem ekologie
Kuchyňskému designu letos jednoznačně vévodí minimalismus a praktičnost. Do popředí se pak dostávají tmavé barvy, například sytě šedá v kombinaci s černým dekorem. Dalším trendem, který mimo jiné proniká i do kuchyní, je udržitelnost. Tu můžete ve své kuchyni podpořit například speciálními koši na tříděný odpad nebo plátěnými sáčky, které využijete na nákupy v bezobalových obchodech. Suroviny můžete následně uskladnit ve skleněných dózách, které se budou perfektně vyjímat vystavené na poličkách.

TIP: Pokud chcete udržitelnost své kuchyně dovést k dokonalosti, pořiďte si domácí kompostér. Díky němu se zbavíte části odpadu, který doma vyprodukujete, a zároveň získáte kvalitní hnojivo pro svou zahrádku či bylinky na balkóně.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma