Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Dobrá volba sportovního kočárku. Do města, nebo do terénu?

Dobrá volba sportovního kočárku. Do města, nebo do terénu?
Dětské kočárky | zdroj: babypoint.eu

Jak říkávají naše babičky, na dětech je nejlépe vidět, jak čas letí! Vždyť jaké úžasné pokroky dokáže kojenec během svého prvního roku. Jakmile dítě začne samo sedět, je třeba myslet i na pořízení nového vybavení, kromě jídelní židličky se jedná zejména o sportovní kočárek. Avšak jaký model zvolit, když variant je celá řada? Podívejme se na základní tipy a doporučení, se kterými si s výběrem snáze poradíte.

Sportovní kočárky by měly být snadno ovladatelné, odolné a přitom lehké, prostorné, pohodlné a vybavené řadou užitečných funkcí. Jedním z důležitých kritérií je typ koleček, která se mohou lišit počtem i provedením. „Řadu trojkolek lze doporučit spíše pro jízdu v městském prostředí a na zpevněném povrchu bez výraznějšího terénu, kde mohou ztrácet na stabilitě. Avšak neplatí to obecně, neboť například vybrané trojkolky německé značky TFK jsou doslova outdoorové a v terénu se na ně můžete zcela spolehnout. Proto je dobré se před koupí informovat o konstrukčním provedení vybraného modelu,“ informuje Ondřej Pilecký z české firmy Babypoint.

Malá, tvrdá, umělohmotná kolečka se hodí na zpevněné a udržované cesty, podobně jako kolečka pěnová či gumová. Naopak na venkov volte kolečka nafukovací, která jsou pro outdoor bezkonkurenční. V terénu zároveň lépe poslouží kolečka větší, respektive alespoň kombinovaná (menší vepředu a větší vzadu). Přičemž většina sportovních kočárků má přední kola otočná, ne vždy však s důležitou možností aretace neboli zablokování samovolného otáčení.

Jezdíte-li často autem, výtahem anebo máte-li doma užší vchodové dveře, důkladně si ověřte, zdali vámi vybraný kočárek těmto „omezením“ rozměrově vyhovuje. Ověřte si i způsob skládání a rozkládání. Pozornost si zaslouží pětibodové bezpečnostní pásy, řešení brzd (ruční je ideální pro sportovní vyžití s kočárkem), rukojeti (měla by být výškově nastavitelná, některé umožňují překlopení na druhou stranu konstrukce), objem úložného prostoru nebo vybavení praktickými doplňky jako pláštěnka, nánožník nebo moskytiéra. Při volbě materiálu uděláte dobře, upřednostníte-li snímatelný a pratelný potah. K úplné spokojenosti maminek pak samozřejmě přispívá design kočárku, který veškeré konstrukční a funkční vlastnosti zaobalí do jednotného celku. Vzhled by však nikdy neměl vítězit nad uživatelským komfortem. Před koupí doporučujeme kočárek otestovat v prodejně.

4x tip na kočárek vhodný do MĚSTA

Atraktivní po všech stránkách

Moderní a svěží provedení kočárku Scooner značky Navington vychází z lehké hliníkové konstrukce a prostorného sezení. Mezi další předností patří extrémní skladnost a velmi dobrá ovladatelnost. Kočárek je vybaven teleskopickou rukojetí s plynulou regulací, polohovatelnou zádovou i nožní opěrkou, pětibodovými pásy a předními otočnými koly s aretací. Odvážnější design u kočárku podtrhuje jeho výjimečné užitné vlastnosti. Doporučovaná prodejní cena je 5.360,- Kč. Více informací zde.

Trojkolka německé značky TFK s komfortem nafukovacích kol

Pod označením Buggster S Air najdeme rovněž designový kočárek s lehkou konstrukcí, zároveň však neobvyklou nosností až 25 kg. Základem je hliníková konstrukce, doplněná o odnímatelná nafukovací kolečka s kuličkovými ložisky, odpružení, nastavitelné madlo či snímatelný a pratelný potah. Komfortní sezení zajistí prodyšný materiál sedáku „AIRGO“. I zde je předností skladnost a ovladatelnost. Konstrukci lze doplnit o hlubokou korbu i dětskou autosedačku kategorie 0+. Doporučovaná prodejní cena je 8.600,- Kč. Více informací zde.

Tradiční model Babypoint Sprinter

Jste-li zastánci tradičního provedení kočárků, pak by vás mohl oslovit model Sprinter od Babypointu. Kočárek nabízí vypolstrovanou vnitřní vložku, která dítěti zpříjemňuje sezení, výškově nastavitelnou zádovou i nožní opěrku, přední otočná kola s možností aretace, držák nápojů nebo odklápěcí madélko. Benefitem základní výbavy je nánožník a pláštěnka. Doporučovaná prodejní cena je 3.390,- Kč. Více informací zde.

Sázka na jistotu

Ekonomickou alternativou ke kočárku Sprinter může být model Fortuna. Kočárek je co do vybavení téměř totožný, nechybí mu ergonomická rukojeť s vestavěným mechanismem složení a pětibodové bezpečnostní pásy s polstrováním. Ve výbavě opět s nánožníkem a pláštěnkou. Kromě základních čtyř barev je k dispozici limitovaná kolekce Fortuna Limited v příjemném béžovohnědém kabátu. Limitovaná edice Fortuna Limited vychází na 2.500,- Kč, kočárky Fortuna pak 2.850,- Kč. Více informací zde.

Více naleznete na BabyPoint.cz.

Zdroje:
Redakce, babypoint.eu

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma