Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Děti jsou k adopci nabízeny jako zvířata, kritizuje ombudsman i vláda

Děti jsou k adopci nabízeny jako zvířata, kritizuje ombudsman i vláda
zdroj: Mediafax

Mezi zástupci státu a Fondu ohrožených dětí, který zprostředkovává adopce, se rozhořel spor. Jeho jádrem je zveřejňování údajů dětí na internetu.

Stále více Čechů a Češek se potýká s problémem neplodnosti, a tak je téma adopce nebo jiného typu osvojení čím dál aktuálnější.

Do budoucna by ale mohl být právě s  ním problém. Úřadům se totiž nelíbí, že potenciální budoucí rodiče hledají své případné ratolesti přes internet. Ministerstvu práce a sociálních věcí totiž připadá, že děti jsou na internetu "nabízeny" podobně jako třeba opuštění psi v televizi.

"Je nepřípustné zveřejňovat osobní údaje a fotografie dětí, kterým má být zprostředkována náhradní rodinná péče, na internetu či v tisku," hájí v MF Dnes názor resortu jeho mluvčí Viktorie Plívová.

Chcete mě s dětmi?

Podle ní je dokonce prezentace dětí, které lze adoptovat, na internetu útokem na jeho čest či pověst. Podobný názor jako vedení resortu má ale i úřad ombudsmana. "Je to takové Chcete mě?" přirovnal úřad veřejného ochránce práv v deníku nabídku dětí k televiznímu pořadu, v němž jsou k dispozici dávána zvířata.

Celý článek na parlamentnilisty.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma