Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

39 stupňů v Dejvicích už po sedmdesáté !

39 stupňů v Dejvicích už po sedmdesáté !
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Jubilejní sedmdesátky dosáhl v únoru počet repríz inscenace hry Patricka Barlowa 39 stupňů v Dejvickém divadle. Předlohou pro napsání této britské komedie byl stejnojmenný, dnes už klasický film Alfréda Hitchcocka z roku 1935.

Hlavní hrdina Richard Hannay se podivnou shodou okolností dostane do nezáviděníhodné situace. V jeho bytě je zavražděna neznámá agentka a on se stane hlavním podezřelým. Začíná hon na zločince, během něhož se Hannay snaží nejen uprchnout, ale především nalézt a usvědčit pravé viníky.

Hru nastudoval  režisér David Ondříček, pro něhož to byla první divadelní zkušenost a podle reakcí diváků i odborné kritiky úspěšná.( ...Režisér za vydatné pomoci scénografa Martina Chocholouška převádí filmové motivy a postupy do divadelního jazyka v obdivuhodné stylové jednotě a společně s herci tak vzdává hold filmovému řemeslu... Marie Reslová, Hospodářské noviny).

David Ondříček vycházel při práci na inscenaci  nejen  z divadelního textu, který jeho autor napsal pro čtyři postavy, ale také se - věrný své původní profesi - inspiroval Hitchcockovým  filmovým  zpracováním původního špionážního románu Johna Buchana z roku 1915.

Inscenace měla premiéru 28. 5. 2008 a dodnes patří k nejvyhledávanějším titulům na repertoáru DD. A to také díky skvělým hereckým výkonům čtyř protagonistů. Ústřední postavu  Richarda Hannaye hraje Jaroslav Plesl,  v roli jeho tří osudových žen mohou diváci od léta 2010 vidět Tatianu Vilhelmovou. Ta převzala roli za kolegyni Simonu Babčákovou, která je momentálně na mateřské dovolené. V dalších rolích hrají Václav Neužil a David Novotný.

39 stupňů už mohli vidět diváci nejen v Praze, ale i v jiných městech celé České republiky, dokonce třikrát byla s velkým ohlasem uvedena na Lesních slavnostech divadla v přírodním amfiteátru v Řevnicích.

Věříme, že 39 stupňů bude patřit i nadále k oblíbeným inscenacím Dejvického divadla a dočká se ještě významnějších jubileí.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,370
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma