Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Dejvické divadlo čeká v červnu rozloučka se dvěma tituly

Dejvické divadlo čeká v červnu rozloučka se dvěma tituly
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Shakespearův Hamlet a Penhallova Krajina se zbraní budou na červnovém repertoáru Dejvického divadla naposledy.

Rozhodnutí o ukončení jejich uvádění nebylo jednoduché, ale oba tituly musely ostatním inscenacím ustoupit především z provozních důvodů. První z nich, Hamlet, bude mít derniéru 21. června, Krajina se zbraní o dva dny později, 23. června. S inscenacemi se nebudou loučit jen diváci, ale samozřejmě i herci a tvůrci, pro které obě znamenaly významnou část tvůrčího, ale i osobního života.

Díky za Hamleta

Jaroslav Plesl, představitel titulní role Shakespearova dramatu, které režíroval umělecký šéf DD Miroslav Krobot,  na otázku, jaké byly jeho čtyři roky s Hamletem, odpověděl stručně, ale přesvědčivě: „Díky za ně.“.

Přitažlivost Krajiny...

Krajina se zbraní byla režijním debutem dlouholetého člena hereckého souboru, Martina Myšičky, který je snad jediným českým divadelníkem, který má zároveň vystudovanou jadernou fyziku. Ten  o svém rozhodnutí režírovat mimo jiné řekl: „To trvalo dlouho. Režii jsem chtěl zkusit už za studií DAMU, ale nějak jsem se na to tehdy ještě necítil. Taky jsem se zařek‘, že dokud nedodělám diplomku z fyziky, nebudu vedle herectví „rozjíždět“ nic dalšího. I když ta chuť ve mně pořád byla, stále jsem to ale nějak odkládal. … Věděl jsem, že na poprvé chci zkusit hru s komorním obsazením a také s ohledem na věkový průměr našeho souboru… Při čtení Krajiny se zbraní jsem pociťoval jakousi přitažlivost. Líbilo se mi, jak se, mimo jiné, v ní prolínají světy osobních vztahů a vědy na hranici sci-fi. Nebo jinými slovy svět emocí a racionální analýzy. To je vlastně taky moje téma. Byl jsem však na pochybách, zda to je skutečně to ono, ta hra má několik úskalí na inscenování, ale náš šéf Mirek Krobot mě pak tak trochu popostrčil, když mi vlastně oznámil, kdy začínám zkoušet. …“ Krajina se zbraní měla premiéru v květnu 2009 a na jedno z prvních představení přijel dokonce samotný autor, Joe Penhall.

Pokud tedy budete chtít ještě Hamleta nebo Krajinu se zbraní vidět, svou návštěvu DD neodkládejte. A pokud to nestihnete, využijte nabídku našeho divadla na jiná představení -  navštivte třeba Lesní slavnosti divadla, které se budou letos už posedmé konat na konci srpna v přírodním amfiteátru v Řevnicích. Předprodej na www.divadlovlese.cz už začal. A nebo si domůžete zakoupit TROJÁK - společné předplatné Činoherního klubu, DD a Divadla Na zábradlí na sezonu 2011/2012 a budete mí jistotu, že během jednoho roku shlédnete neatraktivnější tituly těchto tří divadel.

Podrobnosti naleznete na zde.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma