Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Cvičení TRX: Mučení, nebo hra s vlastním tělem?

Cvičení TRX: Mučení, nebo hra s vlastním tělem?
Cvičení TRX | zdroj: www.trxsystem.cz

Jste zvyklé na hodiny body stylingu a podobné hodiny, kde se snažíte dopracovat k dokonalé postavě? Pusťte se do metody cvičení zvané TRX.

Co to vlastně TRX je

Zkratka TRX (Total-Body Resistance Exercise) jsou cviky pro zatížení celého těla. Jedná se o dva spojené popruhy s madly na konci pro ruce i nohy, které se zavěsí v tělocvičně. Chcete-li cvičit o samotě a nechcete docházet do posilovny, můžete je zavěsit i na dveře, strom nebo jiný pevný bod v pohodlí domova nebo koleje. 

Soustředění a vnímání těla je to hlavní.
Soustředění a vnímání těla je to hlavní.

Pokud se rozhodnete navštívit lekci vedenou instruktorem, nejdříve se raději ujistěte, že přeci jen máte už něco odcvičeno. Nejedná se totiž o cvičení pro úplné začátečníky. Počáteční zahřátí, které se provádí skoky na bosu, bedýnce nebo dřepy, prověří dokonale vaši kondici. Zahřátí trvá sice jen 5 minut, ale věřte, že pokud nejste vůbec trénované, bude vám to připadat jako věčnost a nebudete mít síly na posilování, a to jste teprve na začátku. 

Instruktor vždy kontroluje provedení cviků.
Instruktor vždy kontroluje provedení cviků.

Seznámení s mučícím nástrojem

Po nezbytném zahřátí následuje seznámení s TRX. Popruhy už většinou připraví instruktor před lekcí, na každého by měl vyjít jeho vlastní nástroj. Do madel se zavěsí ruce nebo nohy vsedě nebo vleže a procvičují se různé svalové partie podle instrukcí cvičitele. Cviků je nepřeberné množství, proto je instruktor různě kombinuje a volí sadu cviků pro posílení celého těla. Každý cvik se několikrát opakuje, následují další cviky k procvičení stejné části těla a pak malá pauzička. Během ní je čas se vzpamatovat, vydýchat a přesunout do další krkolomné polohy.

Občas se člověku rozklepou kolena a objeví mžitky před očima únavou, ale na konci hodiny, kdy se provádí závěrečný strečink, se můžete pochválit. Zaplaví vás vlivem endorfinů opravdu dobrý pocit z odvedené práce a dřiny. 

Hlavní je soustředit se na držení těla.
Hlavní je soustředit se na držení těla.

 AUTOR: Tereza Hanfová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma