Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Co ve vztahu opravdu očekáváme?

Co ve vztahu opravdu očekáváme?
Šťastný pár | zdroj: ThinkStock

Víte, co váš partner ve vztahu očekává? Pojetí partnerských potřeb psychologa Stanislava Kratochvíla vám to může prozradit!

Očekávání žen

Posedět, popovídat – každá z nás toužíme po partnerovi, který bude ochotný poslechnout si naše stesky, ale i banality každodenního života. Nemusí nutně vyřešit zapeklité situace. Většinou stačí, když nás bude poslouchat. A my potom na oplátku chceme poslouchat jeho. Bohužel „klábosení" je populární hlavně mezi námi děvčaty. Proto nebuďme zklamané, že nám partnerhorlivě nelíčí cestu do školy nebo práce. Zato oceňme, když nás občas vyslechne.

Duševní porozumění – často od partnera čekáváme, že bude empatický. Že z našich slov okamžitě pochopí, v jakém emocionálním rozpoložení se právě nacházíme. Chceme mít pocit, že se mu můžeme kdykoliv bez obav svěřit. A to i v případě neúspěchu.

Vycítit, co žena potřebuje – chceme, aby náš partner poznal, po čem toužíme a co potřebujeme. A to beze slov! Bohužel muži náznakům nerozumí. Proto musíme umět sebrat odvahu a říct, coopravdu chceme.

Vvyjadřovat lásku – to zahrnuje romantické dárky, vřelá slova a taky skutky. Máme sice rády určitou dávku svobody, ale zároveň potřebujeme vědět, že jsme pro svou drahou polovičku důležité. K tomu ale nejsou plané sliby potřebné. Zkusme si všímat, co pro nás druhý dělá. Právě to jsou skutečné důkazy lásky.

Vyžadujeme pozornost.
Vyžadujeme pozornost.

Očekávání mužů

Uvařeno, uklizeno – muži chtějí, aby žena vytvořila příjemnou atmosféru. Chtějí se vrátit do bezchybně uklizeného domova, který bude provoněný čerstvě upečenou bábovkou. Nedělejme ze sebe ovšem otroky. Zkuste si práce aspoň trochu rozdělit. Když váš milý pochopí, že hadr není sprosté slovo, tak ho nezapomeňte pochválit. 

Sex, kdy se mu zachce – muži touží po ženě, která splní jejich sexuální sny. Dobře... někdy se vám nemusí chtít, ale když máte migrénu sedm dní v týdnu, vašemu vztahu to neprospěje.

Stálý obdiv – naši partneři očekávají, že je budeme neustále oceňovat. Chtějí být obdivováni, a to jak v soukromí, tak ve společnosti. Nezáleží, zda oceníte jejich úspěch v práci, sportovní výkony nebo jak dobře se vyrovnali s neúspěchem. Pravidlo zní: Chválit! Můžete tak pomoct i sobě. Uvidíte, najednou budou pro partnera snesitelnější i činnosti, které nemá rád.

Nezatěžovat starostmi – váš milý vás sice bude nadšeně poslouchat, když na něj budete pět chválu, ale neplatí to v případě, že si budete na něco stěžovat. A zvláště na věci, které nedokáže vyřešit. I když je pro vás důležité někomu si postěžovat, muži to tak nevidí. Mají zkrátka rádi, když je konverzace jasná a účelná. Zkuste mu říct, že si vážíte jeho názoru. Vaše strasti se mu hned budou jevit zajímavější.

I když jsme odlišní, skvěle se doplňujeme.
I když jsme odlišní, skvěle se doplňujeme.

Máte po přečtení článku pocit, že to mezi ženou a mužem nikdy nebude perfektně klapat? Právě kvůli naší odlišnosti jsou vztahy tak zajímavé. Proto se někdy zkuste přemoci, a alespoň částečně svému partnerovi v jeho potřebách vyjděte vstříc. A to platí i pro pány…Opravdu vás nezabije, když si vyslechnete, co vaše partnerka během dne dělala. Ona to určitě ocení!

AUTOR: Kateřina Schönová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma