Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Co může udělat s vaším vztahem Facebook?

Co může udělat s vaším vztahem Facebook?
Vztah na Facebooku | zdroj: Facebook

Vy, váš přítel a Facebook. Fantastická trojka, nebo dva lidé a vetřelec? Přečtěte si, jak se Facebook může na vašem vztahu podepsat!

Představte si následující situaci: seznámíte se s milým a zábavným mužem, který vás navíc ještě setsakramentsky přitahuje. Čím déle ho znáte, tím více vám na něm záleží a přejete si, aby se mezi vámi nic nepokazilo. A teď dejme takovému obecnému scénáři konkrétnější tvář. Je 21. století, doba rozmachu internetu, a virtuálno se nám začíná vkrádat i do mezilidských vztahů. Oba dva máte pravděpodobně založené profily na Facebooku. Co následuje dál?

Velký bratr tě sleduje

Je přirozené, že jste zvědavá a sháníte o svém objevu informace. Pakliže je průměrně aktivním uživatelem, můžete se o něm ze statusů, tzv. lajků, komentářů a fotek dozvědět celou řadu věcí. Jenže Facebook vás také kromě odpovědí na to, co vás zajímá, nutí klást si mnoho otázek, na které nemá on ani vy odpověď. Kdo je ta okatá blondýnka, co si ho přidala do přátel? Proč je téměř na všech fotkách z pátečního večera se svou kamarádkou z dětství? Jaktože jede s partou přátel na chalupu, když vám řekl něco jiného? Brouk do hlavy byl nasazen a snadno se pak stane, že místo vlastních aktivit a smysluplného trávení volného času řešíte jeho život. Jenže ruku na srdce: budete vnitřně uspokojená, až zjistíte odpovědi na své všetečné otázky? Nikoliv. Patrně se tím rozpoutají jiné zvědavé dotazy a hlad po dalších informacích.

Dejte si pozor, ať se nestanete otrokem Facebooku.
Dejte si pozor, ať se nestanete otrokem Facebooku.

Moderní vztah 21. století: Ty, já a Facebook

Pokud máte sklony nepřiměřeně řešit to, co se na Facebooku objeví, vyhráno mít nebudete ani ve chvíli, kdy se z vás stane pár. Ženy mají často sklony pochlubit se s aktuálním rodinným stavem a sdílet své zamilované pocity. K tomuto účelu Facebook nabízí několik možností: kromě klasického „nezadaný“ a „ve vztahu“ i varianty jako „ve volném vztahu“, „ovdovělý/á“ či „žijící odděleně“. Zde se nabízí námitka: Je opravdu nutné váš vztah zařadit do nějaké škatulky?

Pokud s partnerem řešíte krizi, nepřenášejte ji do online světa Facebooku.
Pokud s partnerem řešíte krizi, nepřenášejte ji do online světa Facebooku.

Pokud proti tomu váš partner nic nemá, informaci o svém vztahu zveřejněte. Je ale možné, že partner takovou věc považuje za příliš osobní a sdílet ji nechce. Rozhodně to neznamená, že vás má méně rád nebo že se za vás stydí. Nemáte-li jiný, reálný důvod o jeho lásce pochybovat, respektujte to. Později mohou nastat situace, kdy za to budete ráda. Uvědomovat x stovek přátel o vašem rozchodu či krizi (ano, Facebook nabízí i možnost „ve složitém vztahu“) už tak příjemné není. Navíc vám záplava zvídavých dotazů a lítostivých připomínek situaci jen ztíží. 

Facebook, úrodná půda pro žárlivost?

Jste-li žárlivá, mít partnera na Facebooku by se mohlo lehce stát vaším prokletím. Facebook vás bude totiž zásobovat podněty, které mohou vzbudit vaši podezřívavost. Proč dává „líbí se mi“ na fotku své polonahé spolužačky? Proč je online, když jsou tři hodiny ráno? Co je zač ta krasavice, co mu neúnavně vše komentuje? Uvědomte si, že musíte rozlišovat mezi skutečným a virtuálním světem. A tak zatímco se „olajkování“ fotky pro vás stane tématem na další dny, váš partner už nejspíš v příští minutě nebude vědět, že něco takového udělal. Řekne si, že je to pěkná holka, označí to tlačítkem k tomu určeným a dál se tím zabývat nebude. A vy? Ve svých představách jim možná vystrojíte i svatbu.

Pokud máte sklony k nezdravému žárlení, od pátrání na Facebooku se držte raději dál.
Pokud máte sklony k nezdravému žárlení, od pátrání na Facebooku se držte raději dál.

Pokud nemáte žádné důvodné podezření na reálném základě, nedovolte, aby vám Facebookovlivňoval atmosféru ve vašem vztahu. Držte vaši žárlivost a podezřívavost na uzdě a nedopusťte, aby měla negativní dopad na váš vztah. Nezapomeňte své vztahy žít a hledět si toho, co je skutečné. Vídejte se, pište si, podnikejte spolu akce, dotýkejte se, smějte se, povídejte si. Když se budete soustředit na budování vašeho vztahu a nebudete plýtvat energií a časem nainternetové pátrání, žádný Facebook vám vztah nerozhází. 

Skutečně podstatné je to, co spolu prožíváte mimo virtuální svět.
Skutečně podstatné je to, co spolu prožíváte mimo virtuální svět.

AUTOR: Kristýna Hliňáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma