Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Články autora

Šárka Novotná

Magazín

Filmová kouzelnice, jejíž dílo nese československou stopu

Šárka Novotná 12. 5. 2023
Maya Derenová byla pozoruhodná osobnost. Talentovaná filmařka zanechala stopu ve filmové historii. Zároveň byla známá tím, že ji okouzlilo Haiti, a dokonce začala vyznávat tamní náboženství vúdú. Zajímavostí je i to, že několik let žila a tvořila se slavným československým režisérem a kameramanem Alexandrem Hackenschmiedem. Od jejího narození dnes uplynulo 105 let. 
Magazín

Století filmové hvězdy a pražské patriotky Zity Kabátové

Šárka Novotná 27. 4. 2023
Byla jednou z nejslavnějších filmových hereček první republiky. A jednou z nemnoha těch, které se po letech vrátily před kameru - ostatně hrála i ve vysokém věku. Zita Kabátová přišla na svět před 110 lety.
Magazín

Ostré odpůrkyni komunistů zřejmě dramatický odchod ze země zachránil život

Šárka Novotná 28. 2. 2023
Helena Koželuhová-Procházková byla právničkou, brilantní komentátorkou a působila i v politice. Za třetí republiky se hlasitě zasazovala o udržení demokratických principů v Československu. Po komunistickém převratu se pak ocitla ve velkém nebezpečí a s rodinou musela rychle opustit republiku. Odchod z Československa, který se uskutečnil 29. února 1948, byl dramatický a bolestný. Emigrace však Heleně Koželuhové-Procházkové, neteři bratří Karla a Josefa Čapkových, pravděpodobně zachránila život.
Magazín

Celý život se snažila pomáhat lidem, komunisté ji zavřeli na mnoho let

Šárka Novotná 24. 2. 2023
Františka Zeminová byla jednou z nejvýraznějších tuzemských žen 20. století. Tato inteligentní a statečná dáma a jedna z našich prvních političek byla velkou bojovnicí za práva a lepší sociální podmínky žen. A také bytostnou demokratkou, jíž komunistický puč v roce 1948 tragicky zasáhl do života. Už na podzim 1949 ji komunisté zatkli a v roce 1950 odsoudili ve vykonstruovaném procesu k mnoha letům vězení.
Magazín

Mokrý trend: Skočit ve svatebním pod hladinu

Šárka Novotná 1. 6. 2019
Obřad na zámku, louce či ve stodole? Nuda! Alespoň pro ty, kteří se rozhodli říci si ano pod hladinou. 
Magazín

Zářný talent zmalovat se k nepoznání: Britka umí se svým obličejem divy

Šárka Novotná 18. 5. 2019
Špatné ráno? Jednatřicetiletá kreativní mamina ví, jak zamaskovat vrásky i kruhy pod očima. Byť je pak člověk jaksi k nepoznání. 
Magazín

První supermodelky: Vznešené krásky i dívka se skandálními šaty

Šárka Novotná 23. 5. 2018
Většina lidí si při slově "supermodelka" vybaví ikonické krásky 80. let, kterými byly (a vlastně stále jsou) například Cindy Crawfordová, Claudia Schifferová nebo Christy Turlingtonová. Jejich historie je však mnohem delší. Kdo byly první krásky, které okouzlily svět, staly se světoznámými a kolem nichž v šoubyznysu vybudovali auru výjimečnosti?
Magazín

Jak džíny dobyly svět aneb 145 let starý symbol protestu i elegance

Šárka Novotná 20. 5. 2018
Začínaly jako pracovní oblečení, postupem času však džíny dobyly i nejvyšší sociální vrstvy. A to v mnoha podobách. Před 145 lety si Levi Strauss a Jacob Davis nechali patentovat kalhoty s kapsami zpevněnými kovovými nýty - slavné 501. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma