Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Články autora

Lada Pítrová

Magazín

Kontroverzní sváteční pochoutka s dlouhou historií

Lada Pítrová 6. 12. 2022
Britský vánoční pudink není snadno přístupná pochoutka. Tento „dort“ má své zavilé příznivce i těžké odpůrce, přesto si však našel cestu i do řady domácností mimo Británii a další anglicky mluvící země. Nelze mu také upřít zajímavý způsob přípravy a dlouhou historii. Kde se tato sváteční kuriozitka vzala a jakými proměnami prošla?
Magazín

Talentovaná impresionistka, na niž se málem zapomnělo

Lada Pítrová 1. 12. 2022
Francouzka Marie Bracquemondová bývá označována za jednu ze čtyř velkých dam impresionismu, samostatné výstavy vlastních děl se však nikdy nedožila. Malovat přitom začala velmi brzy a velkou část života strávila v uměleckém prostředí. Kdo byla tato pozoruhodná dáma, která se narodila před 182 lety?
Magazín

Byla druhou českou lékařkou, doma jí však házeli klacky pod nohy

Lada Pítrová 3. 11. 2022
Anna Bayerová byla historicky druhou promovanou lékařkou z českých zemí. Vystudovala ve Švýcarsku, toužila se však vrátit domů. Jenže zákony v tehdejším Rakousku jí nedovolily působit v oboru. Hrdá a inteligentní žena tak celé dekády putovala po světě a do Prahy se natrvalo vrátila až ve zralém věku. Od narození Anny Bayerové dnes uplynulo 170 let.
Magazín

Co se peče na Dušičky?

Lada Pítrová 1. 11. 2022
Zatímco v současnosti se Dušičky pojí především s květinami, věnci a návštěvami hřbitovů, v minulosti k nim u nás patřilo více zvyklostí, často přímo v domácnostech. Včetně přípravy sladkého pečiva s lehce morbidním názvem - kosti svatých. Jak na ně?
Magazín

Učitelka a politička, která dekády bojovala za práva žen

Lada Pítrová 30. 6. 2022
Učitelka, politička a feministka Františka Plamínková se výrazně zapsala do naší historie. Měla podíl na tom, že ženy získaly volební právo a učitelky mohly zakládat rodiny. Za první republiky se také snažila zlepšit podmínky a šance žen v tehdejší společnosti. Odvážnou osobnost a bytostnou demokratku nacisté 30. června 1942 zavraždili na kobyliské střelnici.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma