Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Články autora

Helena Kalendová

Magazín

Zita, poslední císařovna. Zažila konec monarchie, fašisty i komunisty

Helena Kalendová 5. 5. 2016
Devátého května by oslavila své narozeniny Zita, poslední císařovna rakouská a královna česká i uherská. Dožila se neuvěřitelných šestadevadesáti let. Zažila staré časy, rozpad monarchie i fašismus a komunismus, jehož konec přišel půl roku po její smrti. Císařskou korunu nosila pouhá dvě léta.
Magazín

Královna prvorepublikové módy, která oblékala umělkyně i manželky prezidentů

Helena Kalendová 21. 4. 2016
"Šiju u Podolské". Tuto magickou větu musela za první republiky vyslovit každá žena, která chtěla být skutečně "in". Dva pražské salony, Podolská a Rosenbaum, udávaly tehdy tón světu české módy. Hana Podolská, majitelka proslulého modelového domu stejného jména, oblékala manželky prezidentů, ministrů i slavné české herečky. Prostě - kdo nešil u Podolské, jako by nebyl.
Magazín

Opomíjená hvězda operního nebe, jejíž hlas miloval Masaryk i celý svět

Helena Kalendová 10. 3. 2016
Jedna z nejjasnějších hvězd operního nebe 20. století. Žena podmanivého hlasu i vzhledu, rodinná přítelkyně prezidenta T. G. Masaryka, jejíž portrét zdobil i prvorepublikovou bankovku. Druhá Češka po Emě Destinnové s angažmá v newyorské Metropolitní opeře, lyrická sopranistka a filmová herečka Jarmila Novotná. Známější v zahraničí než ve své vlasti.
Magazín

Magdalena Dobromila Rettigová: Mnohem víc, než jen kuchařka

Helena Kalendová 25. 2. 2016
Když se řekne Rettigová, vybaví se každému z nás nejspíš jedno jediné – dobré jídlo. Případně oblíbený citát: Dej do toho půl kopy vajec! Je to však trochu nespravedlivé. Magdalena Dobromila totiž zdaleka nebyla pouze autorkou kuchařských receptů. Její buditelské snahy měly podstatně širší záběr a vlastenecké povídky, básně, ale i humorná dílka dosáhla ve své době docela velkého úspěchu.
Magazín

Sidonie Nádherná a poslední výdech české šlechty

Helena Kalendová 1. 12. 2015
Vrchotovy Janovice a Sidonie Nádherná – tato dvě jména nerozlučně patří k sobě. Malý zámeček nedaleko Benešova a jeho poslední majitelka neobyčejného jména i osudu.
Magazín

Matka Anežky České a tajemná manželka 'vrtkavého krále'

Helena Kalendová 5. 11. 2015
Dcera, manželka i matka králů. A sestra dvou panovníků uherských. Česká královna Konstancie Uherská určitě nepatří mezi nejznámější ženy českého trůnu. Poněkud opomíjená, přesto významná postava našich dějin. Už jenom jako matka jedné z nemnoha českých světic - Anežky České. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma