Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Články autora

Dalibor Olšanský

Člověk

Tato optická iluze vyvolává existenciální krizi. Nepanikařte, máme pro vás vysvětlení

Dalibor Olšanský 14. 9. 2016
Optické iluze fascinují člověka zřejmě od nepaměti, internet to ale posouvá na úplně jinou úroveň takřka davového šílenství, které nejnověji vyvolala záhada 12 teček na obrázku s šedými čtverci. Otázka, proč většina lidí nevidí všechny tečky naráz, dokonce u leckoho vyvolala existenciální krizi. 
Magazín

Dalších 118 let nerovnosti: Ženy si na stejné platy ještě počkají, zvlášť v Česku

Dalibor Olšanský 24. 11. 2015
Přestože žijeme v 21. století, ženy stále ještě dostávají zaplaceno za stejnou práci méně než muži.  A pokud se to bude dál vyvíjet stejně, jako v posledních deseti letech, smazat platové rozdíly potrvá 118 let. Platové rozdíly u mužů a žen přitom nejsou problémem nějakých méně rozvinutých zemí, který by se nás netýkal.  Česko je na tom dokonce hůř než Mongolsko nebo Thajsko. 
Magazín

Firmy se vzdávají nahoty: Opravdu sex už vůbec neprodává?

Dalibor Olšanský 13. 11. 2015
Obnažená těla, vyzývavé výstřihy, smyslně našpulené rty z reklam vytěsňují vážné pohledy nezvykle příliš zahalených modelek a modelů. Vypadá to skoro, jako kdyby sex už netáhl a neprodával. Zmizí nahota z reklam úplně?
Magazín

Temné časy pro obchodníky: Nikdo už nechce platit plné ceny

Dalibor Olšanský 27. 10. 2015
Prodejcům (nejen) oblečení nastávají těžké časy. Lidé jsou stále méně ochotni nakupovat za plné ceny. Obchodníci si přitom pod sebou podřezali větev vlastnoručně. Naučili totiž zákazníky na pravidelné slevy. A ohrožuje ještě navíc i něco jiného…
Magazín

Země, kde žijí lidé nejdéle: 15 rájů dlouhověkosti

Dalibor Olšanský 27. 10. 2015
Pokud nejste příliš spokojeni s tuzemskými poměry, máme pro vás dobrou zprávu. Na světě existují místa, kde se žije déle a v podstatě i lépe. Žebříček "ideálních" zemí sestavilo Světové ekonomické fórum, které na rozdíl od podobných seznamů nepracovalo jen s údaji o celkovém bohatství jednotlivých zemí, ale i s informacemi o zdraví populace.  
Magazín

Návod na sociální sítě pro dospělé: Jak vyzrát na internetové pasti

Dalibor Olšanský 15. 10. 2015
O problémech, které si člověk může vlastnoručně způsobit neopatrným zacházením se sociálními sítěmi, se mluví hodně. Příběhů, kdy lidé přicházejí o práci či vztahy kvůli Facebooku, stále přibývá. Jak se ale trapným či tragickým situacím úplně vyhnout? Máme pro vás jednoduchý návod. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma