Cizrna, opomíjená luštěnina s oříškovým nádechem, je zdravou bombou!
Luštěniny jsou pro svou schopnost nadýmat často neprávem vyřazovány z našich jídelníčků. Jejich velký přínos pro lidské zdraví z nich ale dělá nezanedbatelnou složku zdravého stravování. Pokud zrovna nemáte v oblibě fazole či hrách, zkuste méně známou cizrnu! Její atypická chuť např. v polévce či pomazánkách překvapí nejeden mlsný jazýček.
Všechny druhy luštěnin (hrách, fazole, čočka, sója) mají vysoký obsah bílkovin, vitaminu B a nerostných látek. V posledních letech se stále více, zejména na vegetariánských jídelních tabulích, dere do popředí cizrna neboli římský hrách. V našich podmínkách byla domestikována tzv. cizrna beraní. Je však známo kolem 43 druhů této luštěniny po celém světě.
Cizrna k nám přišla z Turecka a Sýrie, pěstuje se zejména na Blízkém východě, ale také v Mexiku či severní Africe. Svou podobou připomíná hrách, ale je větší. Její plody jsou nažloutlé a její chuť je připodobňována k lehkému nádechu oříšku.
Jednou z nejznámějších úprav cizrny je oblíbený hummus. Tato arabská pomazánka je vhodná pro letní dny, je velmi lehká a hlavně zdravá. Podává se s rozpečeným arabským chlebem a chutná skvěle. Základem je cizrna, pasta tahini (nejlépe zakoupená ve specializovaném arabském obchůdku), prolisovaný česnek, kapka citronové šťávy a na finální zakápnutí olivový olej. Všechny uvedené ingredience rozmixujeme tyčovým mixérem, dle chuti každého dosolíme a můžeme podávat!
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 23.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,230 | 25,310 |
USD | 24,250 | 24,370 |