Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Celebrity, které se staly obětmi švindlů

Celebrity, které se staly obětmi švindlů
Uma Thurman | zdroj: Getty Images

Většina celebrit mají spolehlivé finanční poradce, právníky a manažery, které se starají o jejich finance a majetek. Ale ani jejich sláva je však neochrání před podvody. Právě na nejčastější podfuky, které podvodníci provádějí, se zaměřila trojice mistrných umělců ve veleúspěšné show Mistři švindlu (aktuálně vysílá Spektrum). Odhalují a upozorňují na nekalé praktiky podvodníků a vše zachycují na skrytou kameru. Pojďme se podívat na celebrity, které se staly obětmi švindlů. 

Snad nejznámější případ podvodů celebrit byl spojovaný se jménem Bernarda Madoffa, jednoho z největších obchodníků na Wall street. Obchodník židovského původu patřil mezi největší světové hráče, než ho FBI v roce 2008 zatkla a obvinila z rozsáhlého podvodu. Nakonec se ukázalo, že šlo o největší případ zpronevěry v dějinách USA, během kterého bylo investorům zpronevěřeno 50 miliard dolarů - v přepočtu 975 miliard Kč! Madoff investorům nevyplácel z výnosů, nýbrž z vkladů nově příchozích klientů. Madoff byl pak v roce 2009 odsouzen k trestu 150 let vězení.

Mezi jeho obětí se řadily i slavné osobnosti jako filmový magnát Steven Spielberg (66), jehož nezisková organizace Wunderkinder Foundation přišla o obrovské peníze. Ještě v roce 2006 Spielberg investoval 70% peněz nadace do právě Madoffovy firmy. Dalšími slavnými obětmi se stali známí herečtí manželé Kevin Bacon (55) a Kyra Sedgwick (47), které podvod stál většinu jejich jmění. Kvůli této události se znovu dostali do bulváru, kterému se úspěšně do té doby vyhýbali. Bacon, známý svým suchým humorem, pak v roce 2009 zažertoval „Musím zase makat tvrději. Z jistých důvodů.“

Další oběť, uznávaný herec John Malkovich (59), dokonce prohlásil, že ho Mardoffova zrada finančně zruinovala. Herec ale i přes životní ránu zůstal velmi optimistický. „Většinu života jsem byl chudý, takže i když jsem přišel o peníze, nenechám se tím zlomit. Prožil jsem neuvěřitelný život a zažil neskutečné věci. Jednou je prostě člověk nahoře, jednou dole,“ uzavřel za sebou smutnou kapitolu herec. Naštěstí se mu část peněz nakonec vrátila – v roce 2011 od soudu vysoudil zpět v přepočtu 43 mil. Kč.

Ani dvojnásobný oscarový herec Robert de Niro (69) se nevyhnul podvodníkům. Herec svěřil cenné obrazy svého otce do rukou Lawrence Salandera, tehdejšího šéfa newyorské umělecké galerie Salander-O'Reilly, který ale odevzdané obrazy bezostyšně rozprodal, aby pokryl své dluhy. Ještě v roce 2003 se galerie Salander-O'Reilly pyšnila titulem nejlepší galerie na světě, dnes však lidé na zaniklou galerii vzpomínají s trpkostí. „Strávil jsem spoustu času vybíráním rámů pro všechny otcovy obrazy,“ řekl tenkrát herec. Salander údajně od de Nira převzal 50 obrazů, jejímiž autory byl Robert de Niro starší, ale slavný herec už z utržených peněz nic neviděl. Salander oklamal i další klienty a byl obviněný z trestu rozkrádání majetku v hodnotě 2,3 miliard Kč. Bývalý šéf galerie si za jeden z největších podvodů v branži odpykává 18 let ve vězení.

Blonďatá herečka Uma Thurman (43), hvězda kultovních filmů Kill Bill svou drsnou povahu ukázala i ve skutečném životě. Herečka se obrátila na známého finančního poradce Kennetha Starra, který jí měl pomoci s investováním jejich peněz. Herečka neměla však nejmenší tušení, že najatý finančník se utápí v dluzích, do kterých se dostal kvůli nákladnému životnímu stylu. Tímto způsobem si totiž vydržoval svou manželku – bývalou striptérku, která vyžadovala nejluxusnější produkty a služby. Když z hereččina konta zmizelo záhadně v přepočtu přes 19 mil. Kč, rozzuřená Uma napochodovala do Starrovy kanceláře a požadovala po něm ihned vysvětlení. Starr tak chtě nechtě musel druhý den celou částku převést zpět na její účet a herečka s ním okamžitě ukončila veškerou spolupráci. Uma tak naštěstí z celé kauzy odešla nepoškozena. Starrovi se podařilo podvést i takové hvězdy, jakým je herec Al Pacino nebo slavný režisér Martina Scorsese.

Pokud jste šprýmaři a rádi tropíte žertíky, vyfoťte, jak jste napálili někoho z vašeho okolí a podělte se s ostatními na www.facebook.com/TelevizeSpektrum.

Zdroje:
Redakce, PR Konektor

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma