Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bílé zlato vs. stříbro. Jak poznat rozdíl? (A proč dát přednost bílému zlatu)

Bílé zlato vs. stříbro. Jak poznat rozdíl? (A proč dát přednost bílému zlatu)
zdroj: Tisková zpráva

Nezkušenému oku se bílé zlato a stříbro může jevit jako takřka totožné. Ale stejně jako je každý šperk výjimečný i tyto drahé kovy se vyznačují něčím speciálním. Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv, nepochybně vám bude slušet. Jak moc se ale liší?

Abyste na své ruce či krku nosili jen ty nejkvalitnější šperky a žádné padělky, v klenotnickém světě existují určitá označení, díky kterým si můžete být vždy stoprocentně jisti jejich pravostí.

Určitě už jste se setkali s pojmem puncování. Právě drobný punc, který najdete u drahých kovů, vám zajistí, že držíte v ruce pravý šperk. A pak už je to jen na vašich preferencích. Zatímco stříbro být označené puncem nemusí, u zlata se jedná o povinnost danou zákonem. Není všechno zlato, co se třpytí…

Bílé zlato = čistá krása

Bílé zlato je oblíbenou slitinou kovů zejména na výrobu snubních prstýnků. Jeho čistota, minimalismus a elegance se sice může porovnávat i se stříbrem, nicméně v ryzosti už najdete zásadní rozdíly. Ryzost představuje číselný údaj, který udává poměr zlata vůči ostatním kovům v dané slitině. Ryzí zlato pak najdete pod označením 999/1000 neboli 24karátové zlato.

Mezi šperky se však nejčastěji setkáte s 18karátovým (750/1000) a 14karátovým zlatem (525/1000). Nehledě na to, jestli jde o náramek, náhrdelník nebo třeba snubní prsteny, bílé zlato nese stejné puncovní označení jako zlato žluté i růžové.

Procentuální zastoupení zlata bude totožné, mění se slitina. U bílého zlata se nejčastěji jedná o zinek, palladium nebo třeba stříbro.

Pokud jste náhodou na půdě objevili nádherný zlatý šperk po babičce, ale nevíte nic o jeho ryzosti, poraďte se s profesionálními klenotníky. Díky moderním technologiím takřka okamžitě zjistíte, s jak vzácným kusem máte tu čest.

Stříbro není kov na celý život

Stříbrné šperky bývají zpravidla vyrobené ze slitiny stříbra a mědi. Doplňky ze stříbra mohou být perfektním dárkem na narozeniny či svátek. V případě větších životních milníků ale není na škodu začít uvažovat o zlatě. Vzácné okamžiky si totiž žádají to nejvzácnější.

Snubní prstýnky totiž mají vydržet na celý život. Jejich kvalita se proto nesmí podcenit. Bílé zlato vydrží krásně zářivé navždycky. Se stříbrem to tak ale není.

Proč bílé zlato? Šmrnc, který jen tak nezmizí

I když mají stříbrné šperky něco do sebe, snubní prsteny bílé zlato ozdobí o něco lépe. A to kvůli oxidaci a působení času. Při každodenním nošení totiž může vlivem potu stříbro ztrácet svou barvu a začne lehce černat.

s481xpa8l5vcxo9c120211209182724 zdroj: Tisková zpráva

Většina prstenů z bílého zlata je při výrobě rhodiovaná, což prsten chrání před poškozením. V případě zlatého snubního prstenu tak bude stvrzení vaší lásky v dokonalém bezpečí. Kvalitní klenotnictví vám navíc poskytne pravidelné čištění vašeho pokladu. Snubní prsten tak bude vypadat jako v den, kdy jste se svou drahou polovičkou vstoupili do další životní etapy.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma