Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Bandáž žaludku je jediným řešení pro silně obézní

Bandáž žaludku je jediným řešení pro silně obézní
zdroj: tisková zpráva

Vysoce obézní lidé s desítkami kil nadváhy nemohou zhubnout jen svým vlastním přičiněním, i kdyby nakrásně chtěli. Cvičení u nich nepřichází v úvahu, i delší chůze pro ně bývá namáhavá. Navíc obvykle mají sekundární zdravotní obtíže - hypertenzi, cukrovku, aj. Jediným možným řešením a zároveň poslední šancí je bandáž, neboli přiškrcení žaludku.

 

Tím se zabývá Primář Centra pro léčbu obezity a miniinvazivní chirurgie MUDr. Ladislav Svoboda z klinického centra ISCARE Lighthouse v Praze, Holešovicích. 

Kniha rekordů

"Ke mně chodí pacienti, jejichž hmotnost více či méně přesahuje metrák, záleží na výšce. Smutný rekord je 220 kilo.  I u nich je ale nezbytným předpoklad úspěchu po bandáži radikálně změnit životní styl, dodržovat životosprávu, pravidelně se pohybovat.

Samotné operaci, která se provádí v celkové anestézii, předchází příprava, jejíž součástí je pohovor s psychologem, nutriční sestrou, přesná instruktáž o režimu, který je nutný po výkonu dodržovat, apod".  Říká na úvod pan primář.

Ta začíná tím, že se do dutiny břišní vpraví oxid uhličitý, který zajistí dobrou přehlednost orgánů. Pak přijde na řadu laparoskop s minikamerou, který na pohled trochu připomíná dlouhý šroubovák - skalpel je v tomto oboru už pradávnou minulostí.

Vhodné pro gurmány

Do těla vniká hladce a přirozeně, nezanechává prakticky žádné stopy, na miniaturní ranky zcela postačí pár stehů. Samotná bandáž  má podobu jakési manžety, v podstatě jde o tenký, úzký a jen několik centimetrů dlouhý proužek silikonu.

Žaludek díky němu získá tvar jakýchsi přesýpacích hodin, přičemž jeho horní část se výrazně zmenší - přibližně na velikost pingpongového míčku. To vytváří tlak na nervová zakončení, která pak signalizují mozkovým centrům pocit plného žaludku.

Díky tomu se člověk cítí syt už po několika soustech, přičemž se nijak neomezí apetit, což je hodně důležité třeba pro gurmány. Při dodržování lékařských kontrol a doporučení může zůstat v těle celý život.

Komu není rady…

Tempo hubnutí bývá u bandáží poněkud vyšší než u „klasických“ metod, hmotnostní úbytek může v některých případech dosahovat až deset kilogramů za měsíc! Obvyklá ztráta se nicméně pohybuje kolem 20, maximálně 30 kg ročně.

Optimální výsledek se tedy dostaví po dvou, někdy i třech letech. Ovšem jen a pouze za předpokladu, že pacient dodrží doporučený režim. Mezi hlavní zásady patří jíst porce okolo 100 gramů pětkrát denně.

Musí si také dát si pozor na cukry, na tuky, na alkoholické nápoje a kalorické limonády. I sebelépe provedená bandáž se dá totiž snadno „přejíst“, takže pochopitelně nevede k žádanému výsledku, staré známé přísloví: „Komu není rady, tomu není pomoci“, stále platí.

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma