Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Arganový olej - tekuté zlato z Maroka. Proč je tak výjimečný?

Arganový olej - tekuté zlato z Maroka. Proč je tak výjimečný?
Arganový olej | zdroj: ThinkStock

Arganový olej je pokládaný za nejvzácnější mezi všemi druhy olejů. Lisuje se za studena z plodů stromu argánie trnité (argania spinosa), která roste jen v pouštních oblastech jihozápadního Maroka. Tento strom je dokonce chráněný UNESCEM. Proto každý mililitr vylisovaného oleje je vysoce ceněný nejen obyvateli Maroka, ale poptávka po něm je neuvěřitelně vysoká po celém světě. 

Arganový olej se užívá ve dvou oblastech - a to v gastronomii a farmaceutickém průmyslu.

Pokud se s tímto olejem dostaneme do styku v kuchyni, všimneme si na první pohled výrazné tmavé barvy. Co se chuti týče, má velmi intenzivní aroma. V chuti oleje můžeme cítit nádech mandlí a ořechů, který vzniká díky mírnému pražení plodů argánie. I právě díky tomuto pražení má tak tmavé zbarvení. Jeho velké pozitivum spočívá v nadměrném obsahu nenasycených mastných kyselin, které posilují náš lymfatický a oběhový systém, srdce, játra a cévy.

Arganové ořechy Arganové ořechy | zdroj: ThinkStock

Dále zmírňuje otoky, záněty a stabilizuje krevní tlak. Je také vhodný pro osoby trpící cukrovkou nebo i pro malé děti.

Obsahuje třikrát více vitamínu E, než mají ostatní oleje, proto je pokládán za jeden z nejlepších antioxidantů. Kromě toho disponuje s vitamíny A, B, D, nenasycenými mastnými kyselinami (OMEGA 3 a OMEGA 6) a velkým množstvím fitosterolů a karotenoidů.

V kosmetickém průmyslu se užívá jak pro citlivou, tak suchou pokožku. Vrací lesk a zdraví vlasům a má obecně nevídané regenerační schopnosti. Podporuje také růst a pevnost nehtů. Je vhodný i při masážích. Zklidňuje celé tělo a napomáhá při dermatologických problémech (akné, lupenka, ekzémy). Lze ho využít i při opalování, kdy chrání vaši pokožku před spálením či podrážděním. 

Plod argánie Plod argánie | zdroj: ThinkStock

A poslední rada na závěr: Při nákupu arganového oleje, jehož pořízení není zrovna nejlevnější, dbejte rozhodně na etiketu na láhvi. Obloukem se vyvarujte oleji prodávanému v plastových lahvích. Obchodování s arganovým olejem se pro podvodníky stalo totiž velmi výhodným. Nenechte se napálit a vždy hledejte na láhvi označení ARGANIA SPINOZA KERNEL OIL.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma