Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Alergie: kde všude číhá nebezpečí?

Alergie: kde všude číhá nebezpečí?
zdroj: tisková zpráva

Na alergie na rostliny nebo zvířecí srst jsme si už pomalu zvykli. Je ale možné mít alergii na vlastního partnera?

Alergie patří k velmi častým onemocněním, mezi 20. a 44. rokem života některou z jejích forem trpí až třetina lidí. K nejčastějším alergenům patří pyl tzv. větrosprašných rostlin, v domácím prostředí to jsou roztoči, plísně a zvířecí epitely. Občas slýcháme někoho prohlásit, že je alergický na něčí výroky nebo přímo na nějakou osobu. Je to pochopitelně myšleno obrazně, ve smyslu nesnášenlivosti a přehnané negativní reakce.

Je však skutečně možné, že jsme alergičtí na své bližní? Byly někdy u lidí nalezeny alergické protilátky proti lidem? Tato situace opravdu není příliš častá. Nejčastěji je v literatuře popisována alergie na bílkoviny partnerova semene. Způsobovat může jen místní, často ale i celkové alergické reakce. Tento stav je pak vážný zejména pro páry, které chtějí založit rodinu.

Alergie na jiné partnerovy tkáně zatím popsána nebyla. Reakce po kontaktu s tělními tekutinami druhého člověka mohou ale existovat. Jsou vyvolány alergeny, které se v těchto tekutinách nacházejí. Je například známo, že do mateřského mléka mohou přecházet bílkoviny, které matka konzumuje. To u  některých kojenců vyvolává alergické reakce, například ekzém nebo onemocnění tlustého střeva zvané alergická kolitis. Také léky se vylučují do téměř všech tělních sekretů. Reakce na antibiotikum u alergika tak může být vyvolána i políbením osoby, která je užívá. Závadné může být i jen napití se ze stejné sklenice.

Další možnou příčinou reakce na kontakt s partnerem je reakce na kosmetické prostředky, které používá, například konzervační látky v krémech a dekorativní kosmetice. Podle odborného serveru www.bez-alergie.cz
mohou parfémy vyvolat alergickou reakci i po pouhém letmém kontaktu s takto ošetřenou pokožkou. Silné vůně jakéhokoliv druhu mohou dráždit astmatiky a vyvolat u nich i záchvat.

Pokud někdo považuje za „partnera“ i svého psa, koně nebo kocoura, je možnost alergie na takové partnery již dlouho a jasně prokázána. Člověk reaguje nejen na zvířecí alergeny z chlupů, ale i z kůže, slin a moče. Do srsti chlupatých miláčků se navíc mohou nachytat při pobytu venku i pyly a potom stačí jen se doma otřepat.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma