Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Alergie jako příčina neplodnosti

Alergie jako příčina neplodnosti
zdroj: tisková zpráva

To, co byla dříve jen domněnka, je dnes nad slunce jasné. Alergie může působit negativně na schopnost reprodukce.

V poslední době byly publikovány případy prokázané alergie na mužskou seminální tekutinu. Časopisy, které se tímto tématem zabývají, patří většinou do oboru alergologie a klinické imunologie, méně jich je z oboru gynekologie. Alergická reakce je někdy mylně považována za chronický zánět pochvy, provázený výtokem a svěděním. Někdy mohou být reakce i prudší, celkové, až život ohrožující.

Stanovení správné diagnózy je často obtížné a trvá dlouhou dobu. Pacientky se jednak o problému stydí mluvit, jednak může být diagnóza zaměňována za alergii na latex nebo ponámahové astma. Odborníci už dokonce zaznamenali případy alergické reakce na látku, která se z krevního oběhu dostala do seminální tekutiny. Šlo o alergii na para ořechy, které partner před pohlavním stykem snědl. A kvůli tomu partnerka prožila po souloži anafylaktickou reakci.

Existuje i alergie na bílkoviny samotné seminální tekutiny. To může být vážnou překážkou otěhotnění. Reakcím lze zabránit použitím kondomu. To ale pro páry plánující rodinu samozřejmě není ideálním řešením. Proto je v těchto případech používáno umělé inseminace, kdy se do dělohy vpravují čisté spermie, zbavené příměsi seminální tekutiny. Ani tato metoda však není zcela bezpečná a i při ní byla popsána celková alergická reakce. Jednalo se o pacientku astmatičku, která měla alergii na pyly a řadu druhů zvířat. Podrobným vyšetřením se nakonec ukázalo, že příčinou reakce byla alergie na hovězí bílkovinu – albumin. Ta se totiž přidává do média, ve kterém jsou pak spermie do dělohy zaváděny.

Další publikovanou možností,  jak dosáhnout otěhotnění při alergii na seminální tekutinu, je podle odborného serveru www.bez-alergie.cz tzv. desenzibilizace. Partnerce jsou podávány stále větší dávky seminální tekutiny do pochvy, a to v poměrně rychlém časovém sledu. Během jednoho dne je tak dosaženo tolerance. K udržení tohoto stavu je ale nutné, aby partneři měli sexuální styk minimálně jednou za tři dny. Pokud je interval pět a více dní, alergická reakce se může znovu objevit. Dobrou zprávou pro všechny takto postižené muže a ženy je, že pár zmiňovaný ve studii se držel rad lékařů (tedy provozování sexu nejméně jednou za tři dny) a za šest měsíců byl odměněn: partnerka otěhotněla a po nekomplikovaném těhotenství porodila zdravé dítě.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma